събота, 20 април 2024 г.

Макрон и Меркел стъписани от опасен вариант на коронавируса

сн. АФП

Еманюел Макрон и Ангела Меркел призоваха за бдителност, за да бъде предотвратено разпространението на вариант на коронавируса, накарал Великобритания тази седмица да отложи планираното смекчаване на противоепидемичните мерки в Англия, предаде Асошиейтед прес.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви пред репортери в Берлин, че макар и заболеваемостта в Германия сега да е много ниска, „агресивният“ делта вариант, открит за първи път в Индия, може да доведе до ново повишаване на случаите на заразяване.

„Не можем да се преструваме, че коронавирусът е приключил. Дори в една такава топла лятна вечер да витае усещане, че всичко е приключило, от примера с Лисабон се вижда, че нещата много бързо могат да се променят“, заяви тя. „Затова смятам, че трябва да бъдем внимателни, за да имаме лято с много свободи, но все още не всички свободи.“

В четвъртък португалските власти забраниха пътуванията във и извън района на столицата през следващите уикенди заради рязко повишение на случаите на заразяване с делта варианта. По-рано през седмицата британският премиер Борис Джонсън отложи отмяната на ограниченията за социалните контакти с четири седмици, тъй като правителството отчете хиляди новопотвърдени случаи на заразяване, предимно с делта варианта.

На въпрос за пътуванията, свързани с футболния турнир Евро 2020, Меркел каза, че е било хубаво да се видят отново хиляди фенове по трибуните на скорошния мач Германия-Франция в Мюнхен.

„Но когато виждам докрай пълни стадиони в други европейски страни, тогава съм скептична дали това е правилният отговор на сегашната ситуация“, каза тя, визирайки Унгария, където властите позволиха срещите да се играят без ограничение за броя на зрителите. Меркел каза това преди работна вечеря с Макрон, за пръв път от миналата година тя прие в Германия чуждестранен лидер.

Макрон заяви, че е важно да се запази бдителност относно новия вариант, и добави, че Европейският съюз ще обсъди на предстоящата си среща на върха начини как да хармонизира по-добре противоепидемичните ограничения за пътуванията – нещо, което блокът се мъчи да направи вече повече от година след началото на пандемията, отбелязва Асошиейтед прес.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html