20.3 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Конференцията за бъдещето на Европа: Светът няма да ни чака

Ги Верхофщад

Участниците в учредителното събрание на Конференцията за бъдещето на Европа ще дават идеи за реформа на ЕС, така че той да отговаря на предизвикателствата в 21-и век. В него участват европейски, национални и местни институции, както и европейски граждани и техните организация. Страните от Западните Балкани също ще бъдат включени в дебатите.

Днес бе дадено началото на Конференцията в Европейския парламент в Страсбург. Съпредседателят на Изпълнителния съвет Ги Верхофщад подчерта, че трябва да се действа незабавно:

„Светът се променя бързо и със сигурност не чака. Свят с нови предизвикателства, който нарязва на парчета нашите общества. И тези предизвикателства са по-големи от границите на нашите национални държави. Светът повече не е съсредоточен около Европа, а около страни като Русия, Китай, Индия, Съединените щати и, за съжаление, е все по-малко демократичен и все по-авторитарен“.

„Европа не е замръзнала и трябва да може да се развива. Да не бъдем наивни – имаме врагове, които искат да ни отслабят и унищожат“, каза евродепутатът от „Обнови Европа“ Паскал Дюран.

„Така, както общият интерес никога не е бил сбор от частни интереси, общоевропейският интерес не е сбор от интересите на 27-те национални държави. Затова трябва да направим така, че да излезем от ветокрацията и единодушието и да навлезем в една модерна демокрация, като направим така, че да можем да вземаме заедно решения“, добави той.

„В момента ЕС не е фактор на геополитическата сцена“, каза евродепутатът от същата партия Илхан Кючюк.

Европейските граждани ще се срещнат отново през септември и октомври, за да оформят предложенията си за предстоящите дебати в Европейския парламент.

 

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html