10.7 C
София
понеделник, 26 септември 2022 г.

Край на данъчния рай в България! Плащаме еднакъв налог с богатите държави

Лидерите на Г-7 приеха проект за въвеждане на глобален минимален данък

Лидерите на най-развитите икономически държави от Г-7 подкрепиха днес разработен от финансовите им министри реформен проект за въвеждане на глобален минимален данък с цел борба срещу данъчната конкуренция между страните. В заключителна декларация след тридневна среща на върха във Великобритания те се произнасят за „по-справедлива световна данъчна система“, предадоха световните агенции, цитирани от БТА. Това означава, че компаниите с голям оборот и печалба ще плащат по-голям данък от останалите. Засега не е ясен размерът на налога, но някои експерти говорят за космическите 21 %. В България в момента данъкът е 10 % върху печалбата.

Участниците във форума се ангажират да ускорят борбата с климатичните промени, поставяйки си като цел до 2030 г. да бъдат съкратени с 50 на сто емисиите на карбонов диоксид от страните им и да бъде увеличено финансирането на развиващите се страни. Държавните ръководители от обединението приканват Русия „да спре дестабилизиращите си действия“, включително намесите, да зачита човешките права и „да потърси сметка“ от виновниците за кибератаки от нейна територия. „Призоваваме Русия спешно да разследва, да обясни убедително и да представи убедителни разяснения за използването на химически оръжия на нейна територия, да сложи край на системното потискане на гражданското общество и независимите медии, а също така да установи и да потърси сметка от онези, които, намирайки се в границите й, водят атаки чрез програми, изискващи откуп“, заявяват в декларацията си държавните и правителствени глави на Франция, Италия, Великобритания, Канада, САЩ, Германия и Япония.

Г-7 прикани и Китай „да зачита човешките права“ на уйгурското мюсюлманско малцинство в Синцзян и на хората в Хонконг, изразявайки същевременно желание да сътрудничи с Пекин по въпроси „от взаимен интерес“. В коментар на заключителната декларация президентът на Франция Еманюел Макрон увери днес, че Г-7 „не е клуб, враждебен на Китай“, при все че финалният документ от срещата приканва Пекин да зачита човешките права в Синцзян и Хонконг, предаде Франс прес. Макрон заяви на пресконференция след форума на Г-7 в Корнуол, че Г-7 е „сдружение на демокрации“, което се стреми „да работи с Китай по всички световни теми“ независимо от разногласията.

Обединението на индустриалните държави настоява Световната здравна организация да разследва по-подробно произхода на КОВИД-19 в Китай. Разследването трябва да е „прозрачно“ и „водено от експерти“, изтъкват лидерите от Г-7 в разпространеното заключително комюнике от срещата на върха – първата, осъществена присъствено, от близо две години насам.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html