петък, 29 март 2024 г.

Англия не сбърка на старта

Англия победи Хърватия с 1:0 в дербито от Група D на Евро 2020 и започна успешно участието си на финалите. Пред своите фенове на „Уембли“ играчите на Гарет Саутгейт успяха да пречупят финалиста от световното първенство. Единственият гол вкара Рахим Стърлинг, който беше точен в 57-ата минута. Това бе 16-а победа за „трите лъва“ у дома в последните си 17 двубоя. Освен това за първи път англичаните успяха да спечелят първата си среща на европейски финали, като дотук бяха с пет равенства и четири поражения.

Развръзката дойде през второто полувреме, когато Англия успя рано да стигне до гол, който падна след груба грешка на хърватите. Калвин Филипс получи пространство в средата на терена и намери влизащия на скорост Стърлинг, който веднага стреля. Домакините можеха да пратят противник си в нокаут в 61-ата минута, когато центриране на Мейсън Маунт от десния фланг се озова в Хари Кейн, който шутира от движение, но не можа да се разпише от 1.5 метра пред голлинията. „Чувството е страхотно. Това бе първият мач и имахме нужда от победата. Бяхме много единни. На моменти играхме доста добре. Мисля, че момчетата бяха брилянтни. Винаги съм казвал, че ако играя в голям турнир на „Уембли“, след като съм израснал на две минути оттук, ще вкарам гол. Страхотно е, че най-накрая успях. Дали оправдах титулярното си място? Опитвам се“, заяви Стърлинг.

Сънародникът му Джуд Белингам пък стана най-младият играч на европейско първенство. Футболистът на „Борусия“ (Дортмунд) влезе като резерва в 82-ата минута на мястото на капитана Хари Кейн. На 17 години и 349 дни Джуд счупи рекорда на нидерландеца Йетро Вилемс (18 години и 71 дни) от 2012 г.

Преди срещата футболистите на Англия коленичиха, изразявайки съпричасност в битката срещу дискриминацията и расизма, докато хърватите останаха прави.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html