четвъртък, 25 април 2024 г.

Експерт с нерадостна прогноза за ковид у нас през есента

Николай Витанов, кадър бТВ

Невъзможно е до есента 70% от българското население да бъде ваксинирано срещу коронавируса. Малки са сегашните темпове на имунизация от 20 000 на ден, заяви пред бТВ математикът и бивш член на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.

Според експерта трябва да се поставят по 50 000 дози на ден, за да достигнем ниво от 55% до есента.

Витанов коментира и това, че за момента са ваксинирани около 15%, а с преболедувалите защитени са около 40 на сто от българите.

Ако успеем да достигнем 50-55% и има още една вълна през есента, случаите ще са 2500-3000 на ден. Ако не вкараме новия щам, може и да се размине, обясни математикът.

Рискът за увеличение на случаите е нисък и хората трябва да са спокойни, добави Витанов.

Относно пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев Витанов е на мнение, че не се е случило по канона и е трябвало да има протести, за да получи благодарности. „Той беше на първа линия с всички от щаба и успя да спре бразилския щам, има големи заслуги“, каза още проф. Витанов.

Според него щабът е бил не за да плаши, а да дава обективна информация. Той аргументира тезата си, като обясни, че е имало информация, която не се е казвала, за да не се паникьосват хората.

„Едно такова нелеко решение беше да не казваме при 37 000 случаи на коронавирус, че през ноември те вероятно ще се увеличат със 100 000, което и се случи преди време“, сподели Витанов.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html