петък, 19 април 2024 г.

Бизнес и синдикати недолюбват новите мерки в подкрепа на бизнеса

Обявените от служебния кабинет „нови“ мерки в подкрепа на бизнеса са половинчати, особено ако не бъдат завършени. Липсват две части – освен кредити, което е добро сигурно, не казваме, че не е, приветстваме ги, но за нас е много важно как ще продължи подкрепата на заетостта и доходите. Не сме видели още дали и защо нашата мярка „75 на 100” не може да стане. Продължаваме да настояваме за нея, обяви пред Нова телевизия президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Вчера служебното правителство представи мерки в подкрепа на хората и бизнеса за справяне с последствията от пандемията. С 2 млрд. лв. ще се подпомагат бизнесът и самоосигуряващите се. Желанието на кабинета е цялата процедура по кандидатстване и одобрение да отнема най-много десет дни. Мярката е нова, а парите ще се отпускат чрез кредити от търговските банки, без обезпечение, казаха от кабинета.

„Занапред трябва да има три мерки за подкрепа на икономиката. Едната от тях са кредити. Това, което се прави сега, е добре, за да се ускори този процес и да се облекчи достъпът до тях. Подкрепяме тази мярка. Липсват обаче другите две”, заяви шефът на АИКБ Васил Велев.

„Предлагаме мярката „60 на 40” да бъде за времето на извънредната епидемична ситуация. Засега тя е до края на юли, но не е ясно дали няма да бъде удължена. Третата мярка, която отсъства, е подкрепа за фиксираните доходи на предприятията със спад повече от 30%”, каза още той.

„Дори и да бъде продължена мярката „60 на 40”, тя ще свърши работа, но няма да бъде толкова справедлива, колкото би било нашето предложение за „75 на 100“. Това, което ще липсва, е грантовата подкрепа към малките фирми и към тези, които имат проблеми и не могат да вземат заем”, повтори Пламен Димитров.

„Настояваме в ускорен порядък да се изплатят парите на средните и малките предприятия, които чакат от една година. Този процес продължава да тече, но недостатъчно бързо. За средните предприятия са платени около 17% от тези, които имат да получават пари, и то за първата вълна. Кредиторите отдавна губят търпение”, заяви Васил Велев .

„Причината за забавянето е, че парите се плащат от програма „Иновации и конкурентоспособност”, а не от бюджета, откъдето това може да стане бързо. Плащат се и от Министерството на икономиката, а не от НАП”, каза още той.

И допълни: „Т.е. ние чакаме и настояваме да се изплатят оставащите, и то по-голямата част от парите за средните предприятия, за малките още не е започнало изплащането и също така за март и април да бъдат изплатени парите и за затворените обекти”.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html