петък, 19 април 2024 г.

Не е ли време президентът да си плати поне глобите?

Христо СТОЯНОВ,
специално за Антени
Наскоро гръмна поредният СРС скандал. Били подслушвани първо 32, после 82 политици. Излизат, размахват едни листчета. На листчетата с червен флумастер има нещо подчертано. Това са доказателства, че те са били подслушвани незаконно. Дори съвсем незаконно са били подслушвани и това личало от тези листчета. Между тях има дори юристи, които би трябвало да знаят, че:
“ЗАКОН ЗА СПЕЦИАЛНИТЕ РАЗУЗНАВАТЕЛНИ СРЕДСТВА
….
Чл. 33. Лицата, на които са станали известни факти и сведения за специални разузнавателни средства, използвани при условията и по реда на този закон, както и събраните данни, са длъжни да не ги разгласяват.
Чл. 35. (1) (Изм. – ДВ, бр. 109 от 2008 г.) За нарушения по този закон, които не съставляват престъпления, се налага глоба в размер от 1000 до 2500 лв.
(2) При повторно нарушение глобата е в размер от 2500 до 5000 лв.”
Което значи, че, след като са им станали известни подобни факти нямат право да ги обявяват публично. А те всеки ден го обявяват и колко пъти трябва да бъдат глобени за това – един Радев знае. Истината обаче е много, ама много встрани от истината… Заповедта за подслушване се издава за конкретно лице, разследвано за някакво престъпление. Целта е да се съберат неопровержими и годни доказателства за това лице и извършеното престъпление… Закачайки съответния телефон разбира се че към него се навързват едни върволици от разговарящи с разследвания. От любовница, съпруга, деца до случайни набирания, сгрешени телефони. Но и хора, които могат да имат съпричастност към извършеното престъпление. Годните доказателства, уличаващи лицето остават и биват анализирани, а впоследствие и предаване на съда при гледане на дело срещу съответния извършител. А останалите записани разговори надлежно биват унищожавани. Такава е процедурата. И тук е такава процедурата. И в САЩ, и в ЕС е такава процедурата. Виж, в Северна Корея е друга процедурата и въпросните „подслушвани политици“ се надяват да са там. Ама, не са. Но може Ким да си ги вземе, за да изучават Севернокорейски, защото Северномакедонският не им се удава. Труден им е… Никой обаче не е изсветлил тези записи. И някакъв чичко с каскет им дал листчетата, в които е записано примерно с кого е разговарял Васил Божков, или Цветан Василев. Би било интересно да се разбере за какво точно са си говорили с него тези момчета и момичета, взели постоянно жителство на жълтите павета. И дали разговорите са провеждани за сметка на подслушвания, или той по-късно им е платил тези разговори. И не само тях. Вероятно с Божков са разговаряли, за да се осведомят за здравословното му състояние, за здравословното състояние на черепчето на Александър Македонски от колекцията му – спомняте ли си Стратиев и разказа, в който била намерена монета, но тъй като черепчето на монетата било малко, значело, че е бил изобразен Александър Македонски като малък. И никой не е казвал, че те са подслушвани, но никой не е отрекъл, че Божков е бил подслушван. И те просто са били записани така, както техният вожд и учител беше записан в разговор с неговия съветник, пък после някой го пусна този запис. Момчета и момичета „политици“, подслушва се оперативно интересен обект, свързан с определено престъпление. И тъй като индиректно казвате, че сте оперативно интересни, защо не си признаете с какво и къде точно е заровено кучето. Защото целият този фарс иде да покаже старата максима: „Гузен негонен бяга“… Кажете си, бе, момчета, само парите на олигарха ли са ви интересни, или друга някаква финансова завера правите с него. А може би сте поръчали при него бюлетини за по-следващите избори, където след изчегъртване (прекрасна дума за вашите уши е тази) се появяват вашите имена със съответното работно място.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html