четвъртък, 28 март 2024 г.

Васил Божков искал да подкупи настоящ партиен лидер. Кой е той?

Парламентарни избори 2021: Кой къде се намира на финалната права - Webcafe.bg

Вчера държавният департамент на САЩ обяви, че санкционира 6-има български политици, бизнесмени и държавни чиновници по закона „Магнитски“. В част от мотивите се казва, че избягалият в Дубай хазартен бос Васил Божков „е планирал да предостави парична сума на бивш български служител и български политик по-рано тази година, за да му помогне да създаде канал за руски политически лидери за влияние над български правителствени служители“. Вече 24 часа продължават предположенията, дебатите и подозренията кой е този политически лидер. Първоначалните догадки бяха насочени към бившия премиер Бойко Борисов, водени от опорката „Бойко е виновен за всичко в тази държава“. Малцина обаче обръщат внимание на точната формулировка в документа на Държавния департамент. А именно „по-рано тази година“. Очевидно е, че няма как Васил Божков, който повече от година пребивава в Дубай, да приготви подкуп за премиера на държавата, след като през това време води вербална война с него. Божков обвинява Борисов във всички смъртни грехове. За него той е „лидер на хунта“, „бухалка срещу бизнеса“ и всякакви други подобни. Къде е логиката да му предлага рушвет? От друга страна, за Васил Божков може да се каже всичко лошо, но не и че е глупав. Как може да си представим, че хазартният бос на България ще даде голяма сума пари на лидера на ГЕРБ месец или два преди парламентарните избори? За всички беше ясно, че на тези избори партията на Бойко няма да спечели достатъчно, за да състави правителство. Надали Васил Божков ще си купи фабрика на 8 септември, като реши да заложи на Борисов и ГЕРБ точно в този момент. От друга страна, самият Борисов едва ли ще се хване на тази въдица, предвид геополитическото противопоставяне между САЩ и Русия в днешно време. Да, през годините той е показвал доброто си отношение към Москва, прокарвал е по някакъв начин и руски проекти. Но като цяло неговата политика е проевропейска, прозападна и проамериканска.

Дали пък този подкуп не е бил приготвен за някой от другите играчи в съвременния български политически битак. Нека не забравяме, че Мая Манолова участва в изборите за кмет на София с активната финансова подкрепа на Васил Божков. Преди време бяха разпространени кадри как устата лидерка на „Изправи се, БГ“ влиза в офисите компанията на Васил Божков „Нове холдинг“. Напълно в реда на нещата е Манолова да не е знаела за предлагания подкуп, но това не е оправдание, ако някой е искал да наруши закона и морала. От друга страна обаче, външната политика и отношенията с други държави не са силата на Мая и тя едва ли е най-удобният в момента политик, който да прокарва и представлява тук интересите на чужда страна.

В това отношение далеч по-приемливи изглеждат формации като „Възраждане“ на Костадин Костадинов и русофилите на Николай Малинов. И двете партии дори не правят опити да скрият преклонението си пред Русия, дори то да е в противоречие с българския интерес. За тях важи максимата „Москва е права дори когато греши“. И Костадинов, и Малинов искат референдум за излизането на България от Европейския съюз и НАТО, и съответно силно привързване към евразийския проект на Владимир Путин. Още преди миналите избори се говореше, че партията на Костадинов може да бъде мандатоносител на „Българско лято“ на Божков, след като прокуратурата спря регистрацията на партията на хазартния бос. Мнозина социолози сочат Костадинов като бъдещ депутат и новата звезда в пространството на националистите, което го прави много привлекателен за всякакви съмнителни политически проекти с чуждо участие. Що се отнася до Малинов, неговият капацитет е по-малък и той едва ли ще влезе в парламента, камо ли да влияе по някакъв начин на външната политика на България.

От големите играчи в политиката остава Корнелия Нинова и БСП, както и ДПС. Лидерът на социалистите едва ли би си сложила главата в торбата, като се обвърже с Васил Божков точно сега. Без съмнение в партията има среди, които жадуват да прокарват интересите на Васил Божков срещу много добро заплащане. Но да правят това открито изглежда много малко вероятно, защото всяко публично обвързване с него води до отлив на избиратели и интерес на прокуратурата. Точно в този момент Нинова няма нужда от поредния „таралеж в гащите“ и едва ли би посегнала към парите на хазартния бос. Още повече че тя демонстрира преди година непоносимост към хора, които имат допир с него. Примерът е ексдепутатът от БСП Александър Паунов, който бе засечен в разговори с Божков по телефона, в които се обсъждаха летните протести и начините как те да бъдат форсирани. След тези разкрития Нинова изпъди Паунов от парламентарната група на партията и той остана независим депутат.

Оглушително е мълчанието по темата на партията „Има такъв народ“. Хората на Слави Трифонов, в типичния си стил, коментираха скандала на деня, а може би и на годината твърде семпло и срамежливо. Дали пък кучето не е заровено точно там, някъде в коридорите на едно телевизионно студио в столичния квартал „Левски Г“?

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html