събота, 20 април 2024 г.

Ким Чен Ун не се е появявал от месец, въведен е постът „първи секретар“

Трудовата партия, която управлява в Северна Корея, промени своя устав и въведе поста първи секретар, предава Ройтерс.

Новината за въвеждането на поста и промяната в устава бе разпространена на фона на информацията, че Ким Чен Ун не се е появявал пред хора почти месец.

„Човекът, който би заел тази длъжност, би трябвало да води заседанията на Централния комитет от името на водача на политическата формация и лидер на азиатската комунистическа държава Ким Чен Ун“, съобщава Ройтерс, позовавайки се на източници от разузнавателните служби на Южна Корея.

На този етап няма потвърдени данни кой би могъл да стане заместник на Ким Чен Ун в партийното ръководството. От Сеул изразиха предположението, че това най-вероятно би била неговата сестра Ким Йо Чен, допълва Ройтерс.

Търсенето на заместник на Ким Чен Ун може да означава, че държавният глава смята да се посвети на засилването на военната мощ на Северна Корея или да се концентрира върху външната политика на Пхенян.

Последната публична изява на лидера на КНДР е била на 7 май, когато е посетил концерт в Пхенян.

Ким затвърди властта си на конгрес на Трудовата партия през януари, където беше избран за неин генерален секретар, заемайки титла, която за последно притежава покойният му баща Ким Чен Ир. Сега Ким иска партията да играе по-голяма роля в правителството в сравнение с по-военно-центрираната администрация на баща си, добавя Ройтерс.

Самият Ким Чен Ун използва „статута на първи секретар“ от 2012 до 2016 година.

Новият пост е най-старшият от седемте секретари на партията и вероятно ще бъде зает от Джо Йонг Уон от петчленния президиум на Политбюро. Джо се смята за един от най-близките помощници на Ким, чието назначаване в президиума е съобщено от държавните медии.

След конгреса през януари анализаторите го определят като заемащ правителствената позиция № 3 след Ким и Чое Рьонг Хе, председател на Постоянната комисия на Върховното народно събрание.

Ким Чен Ун притежава почти абсолютна власт в династичната система на Северна Корея, откакто пое властта след смъртта на Ким Чен Ир през 2011 г.

Миналата година южнокорейски депутат заяви, че разузнавателната агенция на страната смята, че сестрата на лидера – Ким Йо Чен, е негов „де факто втори командващ“, но не е задължително да бъде назначена за негов наследник.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html