вторник, 16 април 2024 г.

Румен Петков лансира млада културоложка за сигурен депутат

Младата културоложка Пламена Заячка ще бъде поставена на избираемо място за следващите избори по настояване на Румен Петков. Това разкриха за вестник „Галерия“ функционери на АБВ – партията, в която блондинката е шеф на младежката организация от 2018 година насам. Още преди да бъде подписано коалиционното споразумение, бившият вътрешен министър заявил пред Корнелия Нинова, че това е главното му условие.

Междувременно слабото представяне на АБВ, спечелила само 14 798 гласа, което прави 0,46%, на последния вот, не дава на функционерите от партията на бившия президент Георги Първанов възможности за по-големи претенции. Председателят на формацията Румен Петков сам призна, че изборите на 4 април са били неуспешни за неговата организация. Новата фаворитка Пламена Заячка също не беше кой знае колко убедителна като водач на листата в 24-ти МИР-София. За нея гласуваха 979 души, или 0,6% от общия брой гласоподаватели.

Пламена Заячка

Все още никой не може да си обясни с какво Заячка е спечелила толкова много искрените симпатии на своя партиен шеф Румен Петков. Едно е сигурно – двамата са особено близки както в идеен, така и в чисто човешки, приятелски план. Завършилата история в Софийския университет и придобила магистратура в Брюксел активистка при всички положения се вписва в разбирането на председателя за млад политик. Именно връзките на Румен Петков изстрелват Пламена на поста координатор на БРИКС за България.

В биографичните справки за Заячка четем, че работела в сферата на културното наследство – тема, която е особено близка до хора от кръговете на Румен Петков. Паметливи припомнят, че бившият вътрешен министър е свързан с едни от най-големите играчи, които се занимават с артефакти и предмети на изкуството от времето на Тракия, Римската империя и Византия. Сред най-близките до политика по земляческа линия бяха художникът Светлин Русев, който създаде Съюза на колекционерите, и бившето ченге Кирил Христосков, който беше председател на фондация „Тракия“ и полагаше големи грижи за колекцията на Васил Божков. Днес до Румен Петков и Пламена Заячка продължава да бъде ексначалникът на Шести отдел на Шесто управление на Държавна сигурност Димитър Иванов, популярен и като Митьо Гестапото.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html