петък, 19 април 2024 г.

И японски депутати не искат олимпиада

Група депутати от градското събрание на окръг Токио се обърна към държавните власти с искане за отмяна на олимпийските игри в японската столица заради тревожната ситуация в страната с разпространението на коронавируса. Официалното писмо, подписано от около 130 членове на градското събрание, е изпратено до премиера Йошихиде Суга и до губернатора на Токио Юрико Коике. Най-големият спортен форум на планетата е планиран да се проведе между 23 юли и 8 август, след като бе пренасрочен с година заради пандемията от COVID-19.

Организаторите и Международният олимпийски комитет са категорични, че събитието ще се състои, въпреки че беше взето решение на състезанията да не бъдат допускани чуждестранни зрители. Домакините все още не са взели решение за местните любители на спорта, но се очаква през юни да бъде разрешено ограничен брой привърженици да присъстват на състезанията. Редица префектури в Япония, включително Токио, са в извънредна епидемиологична ситуация до 31 май, но се очаква тя да бъде продължена до края на юни.

Няколко проучвания сред местното население в последните седмици показаха, че между 60 и 70 % от жителите подкрепят идеята за отлагане. Правителството от днес мобилизира военни лекари и сестри, за да ваксинират възрастни в Токио и Осака. Премиерът Йошихиде Суга даде амбициозно обещание да завърши ваксинацията на 36 милиона възрастни до края на юли.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html