събота, 27 април 2024 г.

Скандал: Журналистът, взел интервю с Даяна, си е послужил с измама

 

Продължава скандалът с интервюто с принцеса Даяна. Оказва се, че журналистът, автор на интервюто от 1995г. по Би Би Си е свързан и с друга измама. Реагираха синовете на Даяна и принц Чарлз – Уилям и Хари, предадоха световните агенции. Мартин Башир тогава направи истински журналистически удар, но се оказа, че и друг път се е озовавал в сходни скандали ситуации, предаде „Франс прес“.

Вчера изводите на доклада бяха, че журналистът  Башир си е послужил с измама, за да склони принцеса Даяна да даде интервюто, излъчено от Би Би Си през 1995 г. В него Даяна прави разкрития за брака си, намеквайки, че в него има трима души, визирайки по този начин за отношенията на Камила Паркър-Боулс и Чарлз, и признава, че тя самата има връзка, припомня „Франс прес“.

За да се добере до Даяна, Башир се свързал с брат ѝ Чарлз Спенсър и го измамил, показвайки му фалшиви банкови извлечения, че службите за сигурност са плащали на двама души в кралския двор, за да следят сестра му. Именно това накарало братът на Даяна да й представи журналиста и да се стигне до интервюто, гледано от 22.8 млн. зрители.

Вчера Башир се извини за стореното от него, но приветства смелото решение на принцесата да разкаже историята си, да говори храбро за трудностите, с които се е сблъскала. Той обаче отрече фалшивите банкови извлечения да са били аргументът, довел до интервюто.

Но това не успокои страстите. Принц Уилям обвини директно Би Би Си, че чрез своите пропуски по случая с интервюто е подхранила страховете, параноята и самотата на Даяна в последните години, които той е прекарал с нея, както и че е отровила отношенията й с принц Чарлз.

Башир е роден в Лондон през 1963 г., а родителите му са пакистанци. В кариерата си има знакови интервюта, като например това с Луиз Удуърд – млада британска бавачка, осъдена в САЩ за непредумишлено убийство на бебе, поверено на грижите й, или пък интервюто с петима заподозрени, че са убили през 1995 г. поради расистки мотиви цветнокожия тийнейджър Стивън Лоурънс.

След интервюто с Даяна големият му медиен удар беше документален филм за британската телевизия Ай Ти Ви, посветен на Майкъл Джексън през 2003 г. Според бившия мениджър на краля на попа именно този филм бавно е довел до смъртта на Джако, починал от свръхдоза лекарства през 2009 г.

До документалната лента-интервю с него се стигнало именно заради интервюто с Даяна. Впечатлен от него илюзионистът Ури Гелер подсказал идеята на Джако да отговори на въпросите на Мартин Башир, за да подобри имиджа си, помрачен от първи слухове за сексуални агресии над деца. Така се стигнало до продукцията „Да живееш с Майкъл Джексън“, която вместо да подобри имиджа на певеца, го представяла като странен самотник.

Тогава Джако се оплакал пред британския медиен регулатор и обвинил Башир, че го е представил в изопачена светлина. „Това го уби“, казва Дитер Визнър, бившият мениджър на певеца. Според него пътят към смъртта на Джако е започнал именно в нощта на излъчването на документалния филм. Преди това медикаментите за Джако са били помощно средство, а след излъченият филм те са се превърнали за него в необходимост, твърди Визнър.

В годините около смъртта на Джако Башир работи в САЩ за Ей Би Си, Ен Би Си и Ем Ес Ен Би Си. През 2008 г. той е отстранен от новинарска емисия на Ен Би Си заради груби и сексистки коментари за колежа, изречени по време на официална вечер. Пет години след това той е отстранен и после подава оставка и от Ем Ес Ен Би Си заради обидни думи по адрес на Сара Пейлин. След като тя сравнява американския федерален дълг с робство, Башир я нарича идиотка от световна класа и добавя, че тя заслужавала някой да се облекчи в устата й.

След тези скандални епизоди Башир се връща в Обединеното кралство, където от 2016 г. водеше в Би Би Си религиозна емисия. Неотдавна обаче той напусна медията по здравни причини.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html