петък, 19 април 2024 г.

Кристалина Георгиева изсипва 50 милиарда долара за спиране на пандемията

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева предложи в петък план на стойност 50 млрд. долара за ускоряване на прекратяването на коронавирусната пандемия, съобщава Ройтерс.

МВФ очаква планът, чиято цел е да ваксинира най-малко 40% от световното население срещу Covid-19 до края на годината и поне 60% до юни 2022 г., да генерира около 9 трилиона долара за глобалната икономика до 2025 г. поради по-бързото възобновяване на икономическата активност, като богатите страни могат да се възползват най-много.

От обещаните 50 милиарда долара, най-малко 35 милиарда ще представлява безвъзмездно финансиране, докато останалите 15 милиарда щяха да бъдат осигурени от националните правителства. Предварителна инвестиция от допълнителни 4 млрд. долара ще бъде предвидена за инициативата „КОВАКС“ (COVAX).

Кристалина Георгиева заяви на Глобалната здравна среща на върха, организирана от Европейската комисия и Група от 20 големи икономики, че има смисъл богатите икономики да стимулират даренията, за да осигурят по-бърз край на пандемията.

„Развитите икономики, помолени да допринесат най-много за тези усилия, вероятно ще видят най-високата възвръщаемост на публичните инвестиции в съвременната история, възползвайки се от 40% от очаквания растеж на БВП и около 1 трилион долара допълнителни данъчни приходи“, каза тя по време на срещата.

„Силните и координирани действия са изходът от тази безпрецедентна здравна и икономическа криза“, заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. „Засилваме кредитирането там, където е необходимо, и работим върху устойчивостта на дълга. Можете да разчитате, че ние ще изиграем своята роля.“

Страните от Г-20 вече са признаха необходимостта от около 22 милиарда долара безвъзмездни средства за справяне с кризата, оставяйки да бъдат събрани около 13 милиарда долара допълнителни безвъзмездни средства, необходими за достигане на плана на МВФ за 50 млрд. долара.

Планът изисква предварително финансиране, дарения на ваксини и действия за осигуряване на безплатни трансгранични потоци от суровини и готови ваксини, както и около 8 милиарда долара инвестиции за диверсификация и увеличаване на капацитета за производство на ваксини в световен мащаб.

МВФ прогнозира, че тази година могат да бъдат дарен около 1 милиард дози, дори ако страните дават приоритет на собствените си граждани, а 1 милиард допълнителни дози трябва да бъдат произведени до началото на 2022 г. за справяне с отрицателни рискове, като например нови коронавирусни варианти, които да изискват бустерни (допълнителни) ваксинационни дози.

Без спешни действия много от развиващите се и развиващите се страни може да се наложи да изчакат до края на 2022 г. или по-късно, за да поставят пандемията под контрол, се посочва в доклада на МВФ, изработен от главния икономист на фонда Джита Гопинат и от шефа на икономическия екип Ручир Агравал.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html