четвъртък, 25 април 2024 г.

Корнелия Нинова: В голямата лява коалиция влизат БСП, АБВ, „Движение 21“ и „Нормална държава“

Голяма лява коалиция ще има, обяви на пресконференция лидерът на БСП Корнелия Нинова. Тя не е лесна, но е необходима за България, каза Нинова.

Корнелия Нинова.

От БСП водят разговори с други политически партии от няколко седмици. Оу утре започва подписване на споразумения. Обединението е най-вероятно с АБВ, „Движение 21“ и „Нормална България“, уточни Нинова.

АБВ е партията на бившия лидер на БСП и бивш президент Георги Първанов, сега нейн лидер е бившият шеф на МВР по времето на Станишев Румен Петков. „Движение 21“ с лидер някогашната поразяваща уста на БСП Татяна Дончева също се отцепи от БСП и на изборите на 4 април бе в коалицията „Изправи се! Мутри вън!“, а Дончева бе зам.-председател на 45-ото НС. Партия „Нормална държава“ е на бившия зам.-министър на финансите по времето на Тройната коалиция Георги Кадиев, който бе и кандидат-кмет на София. За дейността на тази партия не се е чуло нищо.

„На тези избори ще се явим във формата „БСП за България“. Ще се регистрираме с това име в Централната избирателна комисия на 26 май. Сегашният формат на коалиция „БСП за България“ се запазва, т.е. досегашните ни партньори остават такива. Към формата „БСП за България“ ще сключваме споразумения за присъединяване и подкрепа за правене на общи политики с партиите, с които разговаряме, с които сме готови и с тези, които предстои да проведем разговори“, посочи лидерът на БСП.

„Потърсих лидерите на тези и не само на тези партии. Казвам ви, че разговорите продължават и с други партии, чиито имена днес няма да обявя. Проведохме многократни срещи с трите формации. На първо място изчистихме общите си политики. Всяка от нашите формации представи платформата си, програмата си. Видяхме, че в най-висока степен те съвпадат. След това пристъпваме към организационните въпроси“, заяви още Корнелия Нинова.

„С голяма увереност твърдя, че този нов и широк формат ще доведе до много по-добър резултат за партиите вляво и ще даде възможност за промяна на политиките. Отваря и широка врата за едно ляво-центристко управление”, категоричен е лидерът на БСП.

„Споразумението, което се обсъжда сега, е обединението да бъде за изборите за 46-ия парламент, но има и клауза, че подобна коалиция може да продължи и в бъдеще“, уточни тя.

Не са водени разговори с Жан Виденов, заяви в отговор на въпрос лидерът на БСП. Тя уточни, че разговори няма да бъдат водени и с Мая Манолова. „Мая избра своя път. Успех ѝ желая“, каза Нинова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html