четвъртък, 25 април 2024 г.

Израел и Палестина обявиха спиране на огъня

Съветът за национална сигурност към израелското правителство одобри прекратяване на огъня в конфликта с радикалните палестински групировки в ивицата Газа, предава БНР. В официално съобщение, се казва, че прекратяването на огъня ще е „едновременно и безусловно“ и че е по предложение на Египет. Групировките Хамас и „Ислямски джихад“ също обявиха прекратяване на огъня. Президентът на САЩ Джо Байдън приветства примирието като „истинска възможност за напредък“. „Вярвам, че имаме истинска възможност да постигнем напредък, и съм ангажиран да работя за това“, каза Байдън в Белия дом, приветствайки ролята на Египет в посредничеството за постигане на споразумението. Той потвърди пълната си подкрепа за „възстановяването на израелската система за противовъздушна отбрана „Железен купол“. „За да има сигурност и защита в бъдеще,“ каза Байдън.

11 денонощия продължиха бомбардировките и артилерийският обстрел срещу Газа в отговор на изстрелването на хиляди ракети срещу израелска територия. Жертвите са близо 250, огромната част от тях – от палестинска страна. По-рано вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху изрази решимост да продължи военната кампания, докато тя постигне целите си – възстановяването на спокойствието и сигурността на израелците. Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш от своя страна заяви пред Общото събрание на световната организация, че продължаващите взаимни въоръжени атаки между Израел и палестинците трябва да спрат веднага.

Световната здравна организация призова да бъде осигурен коридор за осигуряване на хуманитарна помощ в палестинския анклав. „Затварянето на входните и изходните пунктове за пациенти и хуманитарна дейност и строгите ограничения за влизането на медицински доставки влошава здравната криза,“ подчерта ръководителят на средиземноморския клон на организацията Ахмед ал Мандари. Междувременно СЗО отправи спешен призив за събиране на 7 милиона долара, които ще бъдат нужни през следващите шест месеца за преодоляване на здравната криза в Газа и на Западния бряг.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html