петък, 29 март 2024 г.

Паразит прави някои мравки вечно млади

Паразит при вид мравки значително забавя стареенето им, за да бъдат по-лесно погълнати от птица, в чиито вътрешности натрапникът ще завърши своето развитие, пише Франс прес.

„Ние наблюдавахме насекомите в продължение на три години и констатирахме, че инфектираните мравки живеят много по-дълго, отколкото незаразените“, пише Сузане Фоицик, професор по биология в университета в германския град Майнц.
По нейните думи никоя здрава мравка не била преодоляла 3-годишния праг. Докато половината от инфектираните живели и след него.

Temnothorax nylanderi (T. nylanderi), наречена още жълъдова мравка, защото там си свива малко гнездо, е вид, разпространен в Западна Европа.

На ентомолозите е отдавна известно, че техните работнички стават жертва на паразита Anomotaenia brevis. Когато се развие, тази малка тения живее в храносмилателната система на кълвача. Тя там снася своите яйца, които се изхвърлят чрез екскрементите на птицата. Те се дават за храна от мравките на своите ларви. Тогава паразитите колонизират хемолимфата /кръвта/ на мравките и на свой ред се развиват под формата на ларви, описва БТА.

Заразените по този начин Temnothorax nylanderi развиват нещо като вечна младост. Тяхната обвивка запазва бледо жълтия цвят на младите екземпляри. Паразитът променя и поведението им, защото заразените отказват да следват навън мравките-работнички, които снабдяват с храна мравуняка. Инфектираните се сдобиват с дълголетие, характерно за цариците-майки. Те имали и променени имунни гени, които им осигурявали дълголетие.

Паразитът освобождава в кръвта на гостоприемника си и протеини, които забавят стареенето. Те били с антиоксидантни свойства. Удължаването на живота на гостоприемника дава по-големи шансове на паразита да попадне своя краен „домакин“ и неговата храносмилателна система.

Инфектираните мравки са с малки размери – 3 милиметра, и те остават на сигурно място в жълъд или върху клон, където стават плячка на кълвача при търсенето му на ларви.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html