събота, 20 април 2024 г.

Захарова: Властите в Чехия не са в състояние да проведат разследване

 

„Властите в Чехия демонстрират неспособност да проведат обективно разследване за взривовете в складовете с боеприпаси във Врбетице и предпочитат да хвърлят вината на „външния враг“ в лицето на Русия“, каза в разпространено в събота от официалния представител на външното министерство на РФ Мария Захарова, разпространено от ТАСС.

„В цялата история е очевиден един факт – в ожбстановка на пълен хаос в Прага, не са намерили нищо по-добро да прехвърлят цялата вина на Русия“, подчертава Захарова.

Създава се впечатление, че властите в Чехия не само не са в състояние да проведат обективно разследване, но и не могат да направят логическа връзка за безобразията на собствената си територия, разсъждава Захарова.

Според чешките власти боеприпасите от склада във Врбетице е трябвало да бъдат взривени в България. Предполага се, че складът е бил взривен от руски агенти, за да се предотврати сделка, в която е участвал Емилиян Гебрев, предава Дойче Веле.

Изостря се напрежението между Чехия и Русия. След като Прага изгони 18 руски дипломати, заподозрени в шпионаж, Москва отговори с реципрочна мярка и изгони 20 чешки дипломати. Преди това Чехия обвини Русия за взривяването на склада с боеприпаси във Врбетице през октомври 2014 година.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html