петък, 29 март 2024 г.

Пускат Николай Банев от ареста?

Николай Банев ще излезе от следствения арест, където е заключен от две години и половина, твърди източник на „Галерия“ от съдебната система. Според него това ще се случи до края на май. Той е последният от серията олигарси на прехода, който беше обвинен за данъчни престъпления, но все още е зад решетките. Другите двама, Ветко Арабаджиев и Миню Стайков, вече са вкъщи с електронни гривни за проследяване. Арабаджиев лежа малко над година и половина, а Стайков колкото Банев.

Проверка на „Галерия“ показа, че заседание за разглеждане на мярката на Николай Банев е насрочено още за тази седмица на първа инстанция. Десетина дни по-късно тя ще се разгледа и на втора, която взема окончателното решение.

Нагласите на магистратите са да го освободят както Арабаджиев и Стайков, като го принудят да стои вкъщи. Освен това Банев и съпругата му вече водят дело в Страсбург за престоя си в ареста.

„Ако го оправдаят или го осъдят на затвор за време, по-малко от предварителното му задържане, ще може да осъди прокуратурата и страната“, казва юрист, запознат с казуса.

Досега съдиите отказваха да освободят фалиралия индустриалец, защото през 2018 година се наложило да го издирват и да го екстрадират, както и заради открит в килията му мобилен телефон, от който водил разговори с руснаци, за да му уредят престой в Москва. От тези събития обаче минало много време, а малкото останали авоари на Банев били запорирани.

В ареста Банев изкара COVID-19 заедно с повечето арестанти от коридора и се наложи няколко пъти да влиза в болница заради здравословни проблеми, свързани с напредналата му възраст. Делото срещу него, съпругата му Евгения и майка му Мария продължава в Специализирания наказателен съд, но едва ли ще приключи в следващите 3 години, показва графикът за разпит на свидетелите.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html