събота, 27 април 2024 г.

Русия с най-много борци на олимпиадата

Симеон Щерев, който вече повече от две години работи с руския женски национален тим, ще заведе пълен отбор в Токио

Грузинец със сръбски паспорт и български треньор развали сметките на Русия, която пропусна да вземе последната олимпийска квота в класическата борба за Игрите Токио 2020. Зураби Датунашвили, чийто наставник е Стоян Добрев, измъкна победата с 1:1 срещу златния медалист от олимпиадата Рио 2016 Давит Чакветадзе в полуфинал при 87-килограмовите на квалификационния турнир в „Арена Армеец“. През миналия месец Датунашвили стана и европейски шампион.
Така Русия тръгва за Токио със 17 състезатели, вместо пълен състав от 18 борци и в трите стила. И ще бъде тима с най-много състезатели на Игрите. На второ място е САЩ – 15, които останаха без представители в кат. до 77 кг и 130 кг в класическия стил. България ще бъде със 7 състезатели.
Един от най-успешните български борци, а след това и треньори – Симеон Щерев, който вече повече от две години работи с руския женски национален тим, ще заведе пълен отбор в Токио. За първи път от Игрите в Пекин през 2008 г., Сборная ще бъде представена от максимален брой състезателки – шест. Това стана възможно, след като Олга Хорошавцева (в категория до 53 кг), Вероника Чумикова (до 57 кг) и Любов Овчарова (до 62 кг) успяха да спечелят вакантните квоти на олимпийската квалификация в София.

„Това е една сбъдната мечта“, заяви Щерев, в чийто треньорски щаб работи и световният шампион от първенството в Гуанджоу през 2006 година Радослав Великов – Руди. „Един треньор може само да си мечтае за спечелването на шест квоти. Истински щастлив съм! Това исках, това се сбъдна…“, доволен е Щерев.

В Токио ще видим пет отбора в пълни състави. Още преди квалификацията у нас, по шест квоти бяха спечелили домакините, Китай и САЩ, а в „Арена Армеец“ към звездната компания освен Русия се присъедини и отборът на Монголия, след като и Болортуя Курелку (в кат. до 62 кг) се сдоби с виза.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html