сряда, 17 април 2024 г.

Генетични изследвания доказаха съществуването на 4 вида жирафи

Усилията за секвениране на генома на жирафите потвърждават теорията, че има четири отделни вида, които са толкова различни един от друг, колкото кафявите и белите мечки, съобщи електронното издание Мейлонлайн, цитирано от БТА.

На външен вид обаче те трудно се различават, казват учените от Центъра LOEWE за геномика на биоразнообразието във Франкфурт на Майн, Германия, провели генетичния анализ.

Макар да изглеждат почти еднакви, генетично това са четири отделни вида жирафи и седем подвида, обясни ръководителят на проучването д-р Аксел Янке.

Според задълбочения генетичен анализ четирите вида жирафи са се развивали отделно в продължение на хиляди години. Разпространени от северните до южните части на Африка, четирите вида са северен жираф, мрежест жираф, кенийски жираф и южен жираф. Допреди няколко години се смяташе, че жирафът е един вид с множество подвидове. През 2016 г. същият екип обяви, че жирафите не са само един, а четири вида, и вече го доказа с генетичен анализ.

Южният жираф обитава териториите на Ангола, Намибия, Зимбабве, Замбия и Република Южна Африка. Кенийски жираф може да срещнете в Кения, Танзания и Замбия. Мрежестият жираф обитава Кения, Сомалия и Етиопия, а северният жираф живее на териториите на Чад, ЦАР, Камерун, Южен Судан, Демократична република Конго.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html