четвъртък, 25 април 2024 г.

Велика Събота ни подготвя за възкресението на Исус Христос

сн. БНТ/БГНЕС

На Велика Събота – последния ден от Страстната седмица – православната църква припомня погребението и слизането в ада на Исус Христос. В края на деня час преди полунощ започва и празничната великденска служба.

Днес е денят между страданията, разпването и погребението на Исус Христос и неговото славно възкресение от мъртвите.

Българска църковно-държавна делегация заминава за Ерусалим, за да получи и донесе тази вечер у нас Благодатния огън. Огънят ще бъде доставен някъде към 19 часа на Летище София. След като бъде посрещнат тържествено, делегации, които ще бъдат от всички епархии, ще го понесат във всички краища на страната.

Благодатният огън всяка година слиза часове преди празника по необикновен начин в параклиса на Божи гроб в Ерусалим, а първоначално пламъкът има необичайни свойства. Едно чудо, с което Господ Исус Христос свидетелства за своето възкресение и свидетелства също за своята голяма любов към човечеството.

На Велика Събота християнските православни семейства полагат последни усилия за посрещането най-големия празник Възкресение Христово. Обикновено се месят и пекат обредните великденски хлябове и козунаци. Разрешено е боядисването на яйца. Принася се в символична жертва и пасхалното агне.

По правило първото боядисано яйце се оставя за Богородица. Вярва се, че то има чудодейна, лечебна сила. В някои краища на страната ни дори се пазели черупките от първото яйце, които били добавяни към тестото при приготвянето на ритуални хлябове за други празници през годината както и служели за лек при болести. На други места пък първото яйце задължително се пази до иконата през цялата година, а вечерта преди Възкресение се заравя в земята за плодородие и благоденствие в дома.

Тържествените богослужения за Възкресение Христово в цялата страна ще започнат в 23.30 часа. Службата в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ ще се излъчва пряко по телевизии и радиостанции.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html