петък, 26 април 2024 г.

40 години след майка си: И Циципас с титла в Монте Карло

Стефанос Циципас спечели титлата на Мастърса в Монте Карло след убедителна победа над Андрей Рубльов с 6:3, 6:3. Така гъркът завърши турнира без загубен сет и грабна своята първа титла от такава категория. Успехът е втори пореден за Циципас срещу Рубльов в мачовете им на клей, след като миналата година надделя над руснака на 1/4-финала на „Ролан Гарос“. Любопитен факт е, че Стефанос не е първият член на своето семейство, който печели титла в Княжеството. Неговата майка Юлия Салникова триумфира в турнир за девойки в Монако през 1981 г.

Световният №5 записа повече асове от Рубльов (3/1), като освен това бе по-резултатен както на сервис (37/32), така и на ретур (22-10). Началният удар бе едно от най-силните оръжия на родения в Атина тенисист, като той загуби само четири точки на първи сервис (24/28). Гъркът беше безгрешен при точките си за пробив и реализира и трите, които се откриха пред него, докато Рубльов нито веднъж не достигна до брейкпойнт.

„Невероятно е, че мога да споделя този успех с нея. Майка ми ме доведе за първи път на кортовете тук, когато бях на 6. Показа ми къде е изписано името й, спомням си този момент много ясно. В началото на турнира изобщо не мислех за това, но си го припомних по време на полуфиналите. Казах си, че ще бъде наистина страхотно да спечеля на същото място, на което първа е била я тя“, не скри вълнението си петият в света Циципас.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html