четвъртък, 18 април 2024 г.

Великобритания се прощава с принц Филип (на живо)

Днес е погребението на съпруга на британската кралица, херцога на Единбург, който почина на 9 април на 99 години. Погребението е в църквата „Сейнт Джордж“ в двореца Уиндзор. Поради пандемичните мерки присъстват само 30 опечалени. Кралица Елизабет II е трябвало да взема трудни решения при подбора на участниците в погребението, защото е искала да има представител от всички клонове на семейството на принц Филип, съобщиха от Бъкингамския дворец. Сред присъстващите са трима роднини на принц Филип от Германия. При нормални обстоятелства на погребението вероятно щяха да присъстват по списък поне 800 души.

Принц Чарлз, принц Андрю, принц Едуард и принцеса Ан заедно с принц Уилям и принц Хари – синовете на престолонаследника принц Чарлз, ще следват катафалката „Ланд роувър“ в процесията до параклиса „Сейнт Джордж“ в замъка Уиндзор. Самият принц Филип е участвал в дизайна на модифицирания „Ланд роувър“.

По решение на кралицата опечалените не носят военни униформи. На службата ще бъдат припомнени и почетени военните заслуги и лични постижения на херцога на Единбург. Кралица Елизабет Втора пътува сама в автомобил в края на процесията и вероятно ще седи отделно и на църковната служба.

На погребението присъстват още херцогинята на Корноул Камила, херцогинята на Кембридж Катрин, всички останали внуци на херцога и съпрузите им, децата на принцеса Маргарет, покойната сестра на кралицата, Бернхард, принц на Баден, Донатус, принц на Хесе и принц Филип на Хоенлое-Лангенбург. Графиня Маунтбатън на Бирма, най-близката приятелка на принц Филип, също ще е сред опечалените на погребението. Графинята, на 67 години, е съпруга на граф Маунтбатън, внук на граф Луис Маунтбатън – чичо и ментор на принц Филип.

Принцовете Уилям и Хари няма да са един до друг в параклиса и ще бъдат разделени от братовчед си Питър Филипс, син на принцеса Ан. Появиха се спекулации, че това разделение е заради напрежението между двамата братя, засилило се още повече след интервюто на Меган и Хари пред Опра Уинфри. Оказва се обаче, че причината за раздалечаването на братята по време на погребението е чисто протоколна. Просто 43-годишният Питър Филипс е най-големият внук на Елизабет Втора и Филип, което му отрежда централно място в редицата, в която ще бъдат двамата братя. Вдясно от него ще е вторият по възраст внук – 38-годишният Уилям, а вляво от Питър ще е по-младият Хари, който е на 36 години. Херцогинята на Йорк Сара не е поканена на погребението. Принц Филип прекрати отношенията си с нея и отказваше да ѝ говори, след като тя се раздели със сина му принц Андрю.
Съпругата на принц Хари, херцогинята на Съсекс Меган също няма да участва в погребението. Поради бременността си тя бе посъветвана от лекаря си да не пътува от САЩ до Великобритания.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html