20.3 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Президентът: На вас се пада мисията да възстановите парламентаризма

Румен Радев.

Поздравявам ви с високоотговорната мисия, която народът ви постави! Винаги ще се намери някой, който да ви упрекне в липса на опит. Това не бива да ви обезсърчава. Това заяви президентът Румен Радев на откриването на първото, тържествено, заседание на 45-ото Народно събрание в историческата сграда на площад „Народно събрание“.

„В политиката някои наричат „опит“ своите грехове. С вота си избирателите отхвърлиха това разбиране. Те поискаха нови хора и избраха вас. Никой не е безгрешен, но онези, чието политическо битие започва сега, имат шанса да запишат една красива глава в своята биография“, обърна се президентът към народните представители.

„Вие наследявате една институция в криза. Миналото Народно събрание абдикира от парламентарния контрол. Утвърди се порочната практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на тази власт“, добави Румен Радев. Правният нихилизъм на 44-тото НС достигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време под предлог „нова конституция“. Благодаря на онези, които спряха това политическо и юридическо недоразумение“, добави той.

Време е да приемем, че президентското вето не е акт на война с парламента, а инструмент за усъвършенстване на законите, призова държавният глава.

„На вас се пада мисията да възстановите парламентаризма. Първият инструмент ще бъде възраждането на реален парламентарен контрол над изпълнителната власт. Никой не може да ви разменя или отдава под наем, нито да заглушава гласа ви. Не можете да бъдете крепостни на никой политически лидер“, призова той отново депутатите.

Радев подчерта, че парламентът трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон. Крайно време е парламентът да поеме контрол върху харчовете на изпълнителната власт и политиката на поддържане на бюджетни излишъци.

„Старото НС изолира журналистите и се надявам, че вие ще поправите тази грешка“, каза още държавния глава. Той също така поиска осигуряване на финансова независимост на обществените медии от изпълнителната власт.

В понеделник ще бъдат първите консултации за съставяне на нов кабинет, заяви  Румен Радев.

„Постигането на управляващо мнозинство не следва да бъде математически сбор от гласове. Безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата“, предупреди той..

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html