петък, 19 април 2024 г.

България чества 200 години от рождението на Георги Раковски

Днес се навършват 200 години от рождението на Георги Сава Раковски. Редица  градове ще почетат паметта на българския революционер и възрожденец.

Родният град на Раковски – Котел, посвещава целия ден на официални тържества в чест на събитието. В града ще се проведат тържествено шествие, рецитали, концерти, поднасяне на венци и цветя, а вечерта ще прикючи с тържествена заря.

В Пловдив в изложбеното пространство на Изкуствотеката на НБ „Иван Вазов“ се открива изложба, посветена на 200-годишнината от  рождението на Георги С. Раковски.

В Бургас ще имаме възможност да видим оригинален портрет на Георги Раковски от 1864 г. Платното от неизвестен автор ще бъде изложено в Историческия музей и е част от основната експозиция на Художествената галерия в Казанлък. Също така през целия ден, всекиможе да отдаде почит и признателност към големия български революционер и да положи цвете пред паметника му в Морската градина на Бургас.

В София ще бъдат поднесени цветя и венци пред бюста на Раковски в Борисовата градина. На обяд вицепрезидентът Илияна Йотова ще открие две експозиции, посветени на Раковски, в Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“ – „Мъдрост с храброст в едино“, с оригинални архивни документи и старопечатни книги, заедно с каталог към изложбата. Експозицията „Галерия на достойнството“ ще бъде разположена пред сградата на Библиотеката и може да бъде разгледана до края на месец април.

„Документалното наследство на Г.С. Раковски“ е факсимилно специално издание на Националната библиотека  „Св. св. Кирил и Методий“ в чест на 200-годишнината от рождението на Раковски. Библиотеката направи и юбилеен тираж с електронното издание на тефтерчето на Георги Стойков Раковски.  Можете да притежавате тези ценни електронни книги в личната си библиотека.

   

От 22 март 2021 г. Българската народна банка пусна в обращение и сребърна възпоменателна монета на тема „200 години от рождението на Г. С. Раковски“ от серията „Българско възраждане“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html