сряда, 24 април 2024 г.

Васил Божков наднича зад арестуваните купувачи на гласове?

От "Нове холдинг" назоваха кой стои зад действията срещу Божков (пълен  тeкст)

Петима кандидати за депутати се разследват за купуване на гласове, съобщи градският прокурор Илияна Кирилова на брифинг в Съдебната палата. Разследването по една от групите, задържани от полицията и прокуратурата за купуване на гласове, е започнало в Пловдив. Заради имунитета на един от участниците като кандидат за народен представител делото е изпратено в София. „Разпитани са свидетели пред съдия, използвани са специални разузнавателни средства. Действали са от 6 февруари до датата на изборите. Групата е действала на територията на цялата страна“, разказа прокурор Панчева от Софийската градска прокуратура.

На върха на пирамидата стоял организатор. Той е собственик на 4 фирми, които стопанисват хотел, метанстанция и кабелна телевизия. Подържал е връзка с неформален лидер на партия. Организаторът е свеждал информацията от лидера надолу към участниците на групата. Комуникацията е ставала чрез пряка връзка. Били купени и раздадени мобилни телефони и сим карти. Комуникацията се извършвала единствено през тези телефони. Събрани са доказателства, че е провел конспиративни срещи заради купуването на гласове. Няколко срещи са засечени в София, Пловдив, Петрич и Карлово.

Вторият участник в групата за купуване на гласове е бивш кандидат за евродепутат, бивш зам.-кмет и настоящ общински съветник, уточни прокурор Панчева. Третият е с влияние в квартали с ромско население. „Финансирането на групата е от лице, което пребивава на територията на страна извън ЕС“, казаха от прокуратурата, без да посочват дали това е Васил Божков. По-късно уточниха, че партията, за която са купувани гласове, няма да е представена в парламента.

„Финансирането е по следната схема – парите от тази страна извън ЕС е трябвало да се пращат в Турция. След това да се транспортират до България с „мулета“. Получавайки парите организаторът на групата е следвало да ги разпределя на участниците, а те да ги раздават на гласоподаватели“, каза прокурор Панчева.

„Участниците са работили по няколко схеми – издирвали влиятелни лица на местно ниво с ромско население. Обещавали пари за гласовете им. В различните райони се предлагали различни суми. На някои места – по 20 лв., на други – по 80 лв. Гласоподавателят пускал попълнена бюлетина, а празната, която вземал от комисията, предавал на застъпника, той я попълвал и я предавал на следващия“, обясни говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Другата схема е корпоративна. Издирвали се собственици на фирми, на които се обещавали пари и услуги, за да гласуват работниците им за определена партия. Собственик на завод за перилни препарати се е срещал с член на престъпната група. Обещавали му съдействие за кандидатстване по европрограми. Има доказателства, че ръководителят на групата е финансирал издаването на документи за самоличност на работници с обещание да гласуват. Третата схема, която ползвала разбитата престъпна група е със застъпници – на всеки от тях се раздавали по 100 лв., а той трябвало да отведе до урните по 3-ма гласоподаватели.

„Претърсени са много адреси и автомобили. Намерени са много тефтери, списъци на бъдещи гласоподаватели с лични данни. Иззети са телефони и лаптопи. Назначени са графическа експертиза за авторството на почерка в тефтерите. Обвиненият като организатор и двама от членовете, сред които и кандидата за депутат са в ареста с решение на две съдебни инстанции. Трети е с подписка“, каза прокурор Панчева.

Освен тази престъпна група за купуване на гласове са установени и други, които иначе се занимавали с лихварство, каналджийство, наркотици, пране на пари, и преди изборите се насочили към търговията с вот.

„Има спад на регистрираните престъпления заради нашите мерки. За първи път по искане на прокуратурата бяха запорирани 425 хил. лв. и бяха иззети над 383 хил. лв., или над 800 хил. лв. не бяха включени в опитите за изборната търговия. Участниците в групите оферирали за купуване на гласове различни политически сили“, каза Сийка Милева.

„При нас има 4 дела за престъпления против политическите права на гражданите. Започнали са в други съдебни райони, но в тях има лица с имунитет като кандидати за депутати, и затова са препратени по компетентност“, каза ръководителят на Софийската градска прокуратура Илияна Кирилова.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html