вторник, 16 април 2024 г.

Дончев: Следващото правителство ще реши дали да приеме Плана за възстановяване

Непосредствената задача, която завършва кабинетът „Борисов 3“, е Планът за възстановяване и устойчивост и това трябва да се свърши през следващите две седмици, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в „Още от деня“ по БНТ.

Томислав Дончев. Снимка: БГНЕС

На близо 97% е готова версия 3.0 на плана, който бе започнат през лятото на миналата година с участието на експерти, публични консултации по сектори със заинтересованите страни.

„Следващото правителство ще разполага с един завършен план. Негова воля е да прецени дали да го внесе в този вид, да прави ревизия в него, да го доработва или да прави нов план“, подчерта Дончев.

Разговаряли са с Европейската комисия, че 30 април не е императивен срок и ще прояви известна гъвкавост. Вицепремиерът подчерта, че планът е национален, а не план на правителството. И препоръча на всички политици, преди да ревизират плана, да го прочетат. Предвиждат се по плана 12 млрд. евро за 5 години.

„Асфалт в плана няма, санирането е малка част от плана, аз твърдя, че българските домакинства имат нужда от подкрепа, за да помогнем техните домове да са по-енергийно ефективни – това, което се случва в цяла Европа, което е препоръчано от Европейската комисия“, заяви Томислав Дончев.

Вицепремиерът коментира и електронното управление: „Аз твърдя, че за последните няколко години са свършени някои от най-важните стъпки в посока въвеждане на електронното управление. Ние имаме цели системи, които са изцяло дигитализирани. Ако има нещо несвършено, това, което приемам като критика е електронната идентификация.“

Вицепремиерът поясни, че 6 от модулите на Националната здравна информационна система са разработени, време ще отнеме внедряването им.

Две неща остава да се свършат в електронното управление – електронната идентичност и архивите в администрацията трябва да преминат в електронен формат, което отнема време. Такъв проект е заложен в Националния план за възстановяване и устойчивост.

Дончев отказа да коментира имена на бъдещи министри и министър-председател, като посочи, че ще ги разберем след няколко дни.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html