четвъртък, 25 април 2024 г.

Томислав Дончев: Свърши времето на големите приказки, време е за решения

 

„Днес искам да започна с благодарност към всички българи, въпреки опитите да ви отвратят от политиката, вие излязохте и гласувахте. Българската демокрация е жива. Благодаря на всички, които за сетен път ни дадоха своята подкрепа. За нас това е дълг“.

Това заяви на брифинг в централата на ГЕРБ вицепремиерът Томислав Дончев. Той подчерта, че партията ще предложи правителство, но след това са готови да подкрепят втория, за да има все пак действащ кабинет.

„Сега сме в процес на лингвистични иновации. Вече разбрахме – всички сте спечелили изборите. Последният, петият, третият… Аз от спорта знам, че победител е първият.

Въпреки естествения ефект от изхабяване от престоя във властта, въпреки внушенията, че изборите няма да са честни“, заяви Дончев.

Според него е свършило времето на големите приказки.

„Дойде време да се вземат решения. Колкото до решенията, които ние трябва да вземем, сме ги взели. Както е по Конституция сме длъжни да предложим правителство“, заяви той.

„Аз мога да приема за политическа цел някой да изгони и измете мен, но не и избирателите. Обичайно опитите да бъде заобиколен първия и да се прави друга конструкция завършват зле. Това че си против някой не е кауза, а липса на кауза“, предупреди Томислав Дончев.

ГЕРБ печели пети поредни парламентарни избори. Партията има победа в 24 изборни района, ДПС има в 3, ДБ – в 2, ИТН – в един и БСП – в един. Това съобщи на пресконференция административният секретар на ГЕРБ Цветомир Паунов.

Бе отчетено, че от 265 общини в страната, ГЕРБ побеждава в 169. В тях живеят близо 75% от населението на България. Наблюдава се устойчивост на присъствието на ГЕРБ във възрастовата граница 30-60 години. 70% от работещите дават своя вот за ГЕРБ. Това са хората, които създават БВП на страната. 19% от пенсионерите са подкрепили ГЕРБ. 42% от гласувалите са висшисти.

„Опитът ГЕРБ да бъде заобикалян при съставянето на правителство може да доведе страната отново до криза”, предупреди от своя страна новият член на ГЕРБ Даниел Митов, бивш министър на външните работи в кабинета „Борисов-2“.

Според Митов сред международните ни партньори в момента големият въпрос е ще има ли България стабилно и добро правителство, което да задълбочава интеграцията на страната в Европа и атлантическите структури.

Даниел Митов уточни, че според собствената му оценка е редно лидерът на партията победител да е кандидат-премиер. Той не вярва в предизборните заявки кой с кого ще бъде. Би било грешка ГЕРБ да бъде заобикаляна, избирателите наказват подобни действия, каза още Даниел Митов.

„Румен Радев има роля в задкулисни процеси. От всяка пора извира желанието му за президентски кабинет. Той обаче излезе от традициите на предшествениците си да бъдат обединители. Избирателите ще го накажат, защото знаят какво се случват. Знаем какво се случи с тройната коалиции и сглобките, които се правят и каква беше съдбата на Георги Първанов“, припомни още бившият външен министър.

„Направихме нещо, което беше много трудно, но такова беше времето. Успяхме да ваксинираме всички желаещи членове на СИК, направихме това, което обещахме. Справяме се с третата вълна, процентите на положителните случа спадат. Наблюдаваме какво се случва в съседните държави – с много по-сложни мерки липсва резултат, заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, вече и депутат от ГЕРБ.

„Тези, които говореха, че няма коронавирус, лично се убедиха в това”, добави Ангелов.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html