четвъртък, 28 март 2024 г.

ГЕРБ предлага кабинет без Бойко Борисов

Изненадите в предизборната програма на ГЕРБ - Парламентарни избори 2021 - Стандарт Нюз

„Ще предложим кабинет изцяло съставен от експерти – политици и  най-вероятно Бойко Борисов няма да е премиер, но това ще бъде правителство на ГЕРБ. Борисов е показал, че иска да е обединител и че има сериозни намерения да се заеме с партията си, по-скоро ще предложим кабинет с друг премиер“, заяви  вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в предаването „Лице в лице“ по БНТ.  Тя допълни, че ГЕРБ подават ръка и показват отговорност с това си действие. „Нашите избиратели ни гласуват за пети път доверие и този път разликата е с 8,5% с втората политическа сила“, коментира още тя.
При положение, че предложеният от ГЕРБ кабинет не получи доверие в парламента, победилата на изборите партия ще подкрепи правителство на втората политическа сила – Има такъв народ, каза още Захариева.

Час по-рано в „Лице в лице“ по бТВ министърът на труда Деница Сачева заяви: „Ще предложим нормално правителство, за което ще потърсим подкрепа от парламентарно представените партии и съответно, ако не получим такава – ще върнем мандата. В партия ГЕРБ има достатъчно личности, които биха могли да заемат министерски позиции“, отбеляза тя.

За името на премиера тя беше категорична, че то не е известно на този етап. Деница Сачева припомни, че Бойко Борисов нееднократно е заявил в свои политически изявления, че е готов да се оттегли и да остане само лидер на партията. „Нашата партия ясно заяви, че не иска предсрочни избори, защото това ще хвърли страната в хаос. Очакват ни големи предизвикателства и се нуждаем от стабилност. Затова ще търсим всякакви възможности за диалог и подкрепа от страна на политическите сили в парламента“, допълни още социалният министър.

Вариантите за премиер, които в момента усилено се обсъждат, са два – Томислав Дончев и Даниел Митов, съобщиха за anteni.bg източници от централата на партията. Според политически технолози, това е една от малкото възможности да се стигне до съгласие за подкрепа на ГЕРБ от страна на ДПС и част от другите партии. Трети вариант за премиер е сегашният външен министър Екатерина Захариева. И трите кандидатури са с близки позиции най-вече до „Демократична България“. Припомняме, че Даниел Митов бе зам.-председател на партията на Иван Костов „Демократи за силна България“, която е част от ДБ.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html