събота, 20 април 2024 г.

Матю Макконъхи иска да стане губернатор на Тексас

След звездната си кариера в киното, носителят на „Оскар“ Матю Макконъхи се цели в политическа кариера, пише сп. „Експрес“. Той може да стане вторият след Арнолд Шварценегер, който сменя киното с политиката.

Въпреки че официално не е кандидат, актьорът продължава да проявява интерес към губернаторския пост в родния си щат Тексас. До степен, че тази хипотеза предизвиква любопитството на много медии. „Не съобщавам нищо. Но всъщност се опитвам да разгледам идеята и да я взема на сериозно. Искам да отворя нова глава в живота си и мисля, че тя е в някаква лидерска роля“, каза Макконъхи пред телевизия CNBC.

В друго тв интервю 51-годишният актьор добавя: „Говорим за това много в момента. Това е нещо, което обмислям. Абсолютно“. Изборите за ръководител на щата са следващата година. Матю Макконъхи стартира и собствен канал в YouTube в началото на март. „Това е място, където ще споделя с вас кой съм и кой не съм, в какво вярвам или не (…) и някои подходи, които намирам за полезни и конструктивни за живота“, обясни той. Няколко дни по-късно организира стрийминг набиране на средства в платформата, наречена We Texas (Ние сме Тексас). Неговата цел? Помогнете на жертвите на безпрецедентната студена вълна, която удари през февруари. Общо събитието събра 7,8 милиона долара и беше посетено от над 1,2 милиона души онлайн.

Трудно е обаче да се постави Матю Макконъхи в политическия спектър. Според Texas Tribune актьорът „не е гласувал поне от 2012 г. и никога не е дарил средства за федерална кампания или за Тексас“. В действителност Матю Макконъхи по-скоро изглежда се опитва да го използва и двете основни страни в политическия спектър. „Левицата смята, че десницата е расистка, а десницата смята, че левицата е  социалистическа. Но това не е вярно. Отляво е за съпричастност, състрадание и солидарност, докато десницата е за устойчивост, труд и отговорност. Аз съм за всичко това“, защити се той през ноември миналата година в интервю. Месец по-късно се обяви за „агресивен центрист“.

Ако кандидатурата на Матю Макконъхи стане по-ясна, той ще се окаже изправен пред настоящия носител на поста, републиканеца Грег Абът, който се готви да се кандидатира за третия си мандат през 2022 г. 

„Центристкото позициониране на Матю Макконъхи може да бъде интересно в щат като Тексас, която е все по-малко републиканска крепост“, отбелязва Лорик Хенетън, преподавател от Университета във Версай и автор на произведението „Американската мечта, поставена на тест от Доналд Тръмп. „Следва да се види дали евентуалната му кандидатура наистина може да се задържи, когато кампанията се засили с необходимите позиции по теми като огнестрелни оръжия или имиграция, които са много важни в Тексас“, добавя изследователят.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html