петък, 29 март 2024 г.

Столичани се наредиха на дълги опашки, за да гласуват

Йоанна Мария ИВАНОВА

Дълги опашки се образуваха пред столичните училища през изборния ден заради мерките срещу Ковид, но страхът от вируса и лошото време не попречи на хората да упражнят правото си на глас. За първи път в България се провеждат избори по време на пандемия.

В сградите, където се гласува, се допускаха до 10 души, които се разпределяха по избирателните секции. Дошлите да дадат вота си граждани търпеливо изчакваха реда  си, без нерви и размяна на реплики. Всеки спазваше задължителната дистанция от два метра. В някои училища бе  организирано и мерене на температурата на входа, преди допускане до конкретната секция.

За хората в неравностойно положение процедурата за гласуване бе улеснена. Те можеха да пропуснат опашката и да гласуват в отделна секция.

Членове на СИК в секция в центъра на София споделиха, че има голям интерес към машинното гласуване и сутринта дори се е оформила опашка, а на друга са чакали хората, които искат да пуснат  традиционна  хартиена бюлетина. В „Младост“ пък имаше места за гласуване, където машините не работеха, а  граждани споделиха, че предпочитат хартиените бюлетини.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html