20.3 C
София
събота, 1 октомври 2022 г.

Фейсбук разреши нов начин да контролираме коментарите

Facebook (Фейсбук) стартира нов инструмент за управление на коментарите под публични публикации, който дава на потребителите по-голям контрол върху съдържанието, което споделят в своя нюзфийд.

Чрез падащо меню с няколко опции те вече имат възможност да контролират коя част от аудиторията може да коментира дадена публична публикация.

Целта на потребителския нюзфийд е да свързва хората с това, което е най-важно за тях: близки и приятели, интересно съдържание и околния свят. Приятелите, които добавяте, страниците, които харесвате, групите, към които се присъединявате, и съдържанието, с което взаимодействате, оформят изгледа на нюзфийда ви всеки ден.

Когато регулират коментиращата аудитория, потребителите могат допълнително да контролират дискусията под публичните си постове и така да ограничат потенциално нежеланите интеракции. Публичните личности, създателите на съдържание или брандовете също могат да изберат да ограничат аудиторията, коментираща публичните им публикации, за да се чувстват в безопасност и да участват в по-съдържателни разговори с общността си.

Този нов инструмент е най-актуалният пример за това как Facebook помага на хората да контролират и персонализират нюзфийда си, за да отразява най-добре същността им, докато интересите и приоритетите им се променят. Компанията цели също да продължи да помага на потребителите да разбират защо виждат дадено съдържание в своя фийд.

Контролирайте какво виждате

През октомври Facebook улесни сортирането и разглеждането на нюзфийда, като предостави на хората по-голям контрол върху съдържанието, което виждат. Стартира функцията Favourites (Любими) – нов инструмент, чрез който потребителите могат да контролират и приоритизират публикациите от приятелите си и страниците, които са най-важни за тях. Чрез нея всеки има възможност да избере до 30 приятели и страници, които да включи в своя списък, като така публикациите им ще се показват по-нагоре в нюзфийда и могат да бъдат разгледани и чрез отделен филтър. Хората, които често използват функцията, ще открият в лентата за филтриране на новините във фийда – ново меню в горната му част.

Лентата за филтриране (the feed filter bar) предлага по-лесен достъп и до най-скорошните новини, като улеснява превключването между алгоритмично подреждане на фийда и хронологичното сортиране, при което първи се показват най-новите публикации. Скоро потребителите на приложението за Android ще имат достъп до лентата за филтриране на новините, като същата функционалност ще бъде тествана и в приложението за iOS през следващите седмици. Независимо от това колко често ги използвате, можете да намерите функциите Most recent (Скорошни) и Favourites (Любими) в менюто с преки пътища (Shortcuts menu).

Това са само последните допълнения към съществуващия пакет от функции на Facebook, предназначен да помогне на потребителите да контролират това, което виждат в своя нюзфийд. Той включва още инструменти като Snooze (функция, при която временно можете да скриете публикации от даден човек, страница или група) и опцията за изключване на политическите реклами.

Разберете защо виждате предложения за публикации в нюзфийда си

За да помага на хората да откриват ново и подходящо съдържание, Facebook показва препоръчани публикации в потребителския нюзфийд, идващи от страници и групи, които все още не следвате, но могат да представляват потенциален интерес за вас. Тези предложения са базирани основно на фактори като ангажираност с публикации, свързани теми и местоположение. Тъй като не сте избрали да следвате тези акаунти във Facebook, компанията следва ясни насоки относно това какво съдържание да препоръчва на хората.

Facebook вече предоставя и повече контекст около съдържанието, което предлага, разширявайки секцията си „Защо виждам това?“. Това означава, че потребителите ще могат да кликнат върху публикациите от приятели, страници и групи, които следват, както и върху публикациите, които Facebook им предлага, и да получат повече контекст защо се показват във фийда им.

Има няколко фактора, които повлияват на предложените публикации, като например:

  • Свързана ангажираност: Определена публикация може да ви бъде препоръчана, ако други хора, които са се ангажирали с нея, са взаимодействали и със същата група, страница или публикация като вас.
  • Свързани теми: Ако наскоро сте взаимодействали с определена тема във Facebook, е възможно да ви бъде предложена други публикация по тази тема. Ако например наскоро сте харесали или коментирали публикация от страница за баскетбол, е възможно Facebook да ви предложи други страници за баскетбол.
  • Местоположение: Възможно е да видите предложена публикация на база на това къде се намирате и с какво взаимодействат във Facebook хора, които са близо до вас.

За да актуализирате какво искате да виждате и как да споделяте публикации в нюзфийда си, разгледайте отново предпочитанията за своя фийд, които сте подали, и настройките си за поверителност в приложението и ги променете по желания начин. Facebook ще продължава да инвестира в начини да предоставя на хората по-голям контрол на съдържанието и повече контекст, защото знае, че по-доброто потребителско преживяване в платформата е изключително важно.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html