петък, 29 март 2024 г.

Дървен кладенец, изграден преди 2000 г., учуди археолози

Находката ще бъде от голямо значение за изследването на строителните технологии на древните кладенци (снимка: news.cn)

Китайски археолози откриха в северната провинция Шанси дървен кладенец, който е бил прокопан преди 2000 години, предава агенция Синхуа.

Анализът на дървесината е установил, че съоръжението е било използвано в края на периода на Сражаващите се царства /475-211 пр.Хр./ до началото на Западната династия Хан /202 пр.Хр.25г.сл Хр/. Кладенецът е дълбок 9 метра и е с широчина 4,5 метра. В него археолозите се натъкнали на няколко дървени отломки и поради тази причина се предполага, че е от паднал навес – информира БТА.

Кладенецът е бил разположен на 570- метра от древно селище , където сега се издига съвременният град Янцюан. Дървената конструкция има девет стени, защото в Древен Китай това число е символизирало трайността и устойчивостта.

„Структурата на кладенеца с деветостенна форма е много своеобразна, като технологията по построяването му е била доста усъвършенствана“, заяви заместник-директорът на местния Център за управление на паметниците на културата Чжен Хайвей.

Находката ще бъде от голямо значение за изследването на строителните технологии на древните кладенци и на дървените постройки от периода на Сражаващите се царства, изтъкват учените.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html