събота, 27 април 2024 г.

Вандалщина във Варна: Оставиха Махатма Ганди без очила

Махатма Ганди е индийски адвокат, политик, пацифист, борец за човешка свобода и духовен водач на индийското движение за независимост. (снимка: Интернет)

Паметникът на Махатма Ганди във Варна се оказа без очила. Вчера те бяха откраднати от монумента в морската ни столица. По лицето на статуята няма видими следи от вандализъм, което може би означава, че извършителят е действал внимателно и наистина е искал да си вземе само очилата. За случая е подаден сигнал в полицията, информира Нова телевизия.

Паметникът на Махатма Ганди беше открит във Варна миналата година. Статуята е дело на известния индийски скулптор Рам Сутар и е дарена на морската ни столица от правителството на Индия.

Паметникът, дарен на Варна от индийското правителство, е последната от 85 статуи на великия мъдрец, поставени в градове по целия свят през последните две години. С неговото поставяне завърши и честването на 150-ата годишнина от рождението на Махатма Ганди.

Уви, след по-малко от година новата придобивка беше осквернена.

„Според мен вандализмът се провокира от изолацията, която пандемията наложи. Това е нещо, което трябва да се преодолее в най-скоро време. Статуята може да бъде реставрирана, но въпросът е защо това се е случило”, каза директорът на Градската художествена галерия във Варна Пламена Димитрова-Рачева, пред репортер на Нова телевизия.

От Община Варна се ангажираха да реставрират паметника в първоначалния му вид.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html