10.7 C
София
понеделник, 26 септември 2022 г.

Иван Кръстев: След пандемията ни чака разделен свят

Иван Кръстев: Защо по време на пандемията реших да се върна в България |  Новини и анализи от България | DW | 28.05.2020

След 5 или 20 години ще говорим за живота си „преди“ и „след“ пандемията. По начина, по който говорим за „преди“ и „след“ промените през 1989. Вече ни е много трудно да разберем кога сме свободни и кога не. Ние сме спрели да приемаме смъртта като естествена. По начина, по който се държат правителствата, имам чувството, че те обещават на човечеството, че ще бъде безсмъртно. Това е най-силното ми усещане през последната година. Това коментира в предаването „Тази неделя“ по Би Ти Ви политологът Иван Кръстев. Ние днес много повече мислим за смъртта, отколкото по време на испанския грип. И това е заради медиите. Ако ние не умираме, някой умира пред очите ни. Преди 100 г. хората са живеели в една стая със смъртта, а днес ние сякаш живеем в съседната стая. И сега пандемията я вкара в същата стая, каза още Иван Кръстев.

Изведнъж правителствата получиха инструменти за социален контрол, а хората се оказаха много по-готови да се подчинят. Сега въпросът е можем ли да се върнем към нормалния живот, заяви политологът. Той прогнозира, че занапред обществата ще бъдат много разделени. Ваксините много разделиха света, категоричен бе Кръстев. Като парадокс той определи факта, че в Западна Европа и САЩ има солидарност в обществата, но тя трудно прекрачва териториалните граници. Пандемията е показала, че всеки се грижи за собственото си население. След 5-10 години ще видим много ясно това разделение, смята Иван Кръстев.

Невероятна неготовност да се поема риск – това е показала Европа по думите на политолога. Като пример той даде спряната ваксинация с „АстраЗенека“ преди дни. Това показва, че за политическите елити страхът от поемане на отговорност е много тежък, добави той.

Честно казано, не знам – така Кръстев отговори на въпроса как пандемията и умората на хората ще се отрази на парламентарните избори у нас и избирателната активност. Според него България не може да си позволи повече хаос, какъвто и без това има има навсякъде в света. Рискът да се отиде до урните не е по-голям от това да се отиде до магазина, убеден е той. По повод днешното поколение, което живее между два свата – реален и виртуален, и неяснотите за бъдещето Кръстев каза, че дава съвет на своите деца да учат любов и чужди езици.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html