10.7 C
София
понеделник, 26 септември 2022 г.

СЗО: Четири са теориите за появата на коронавируса

Четири възможни теории за произхода на коронавируса представя екипът от специалисти на Световната здравна организация (СЗО), които посетиха преди месец Китай, за първи път след избухването на пандемията. Руският вирусолог Владимир Дедков, който е част от екипа, обобщи пред newsmax възможните варианти за появата на инфекцията, която отне живота на над 2.7 милиона души в света. Теориите са, че коронавирусът е пренесен  от прилеп чрез друго животно – посредник; директно от прилеп; чрез замърсени замразени хранителни продукти; чрез „изтичане“ от лабораторията на Института по вирусология в Ухан.

Китайският ръководител на екипа на СЗО Лиан Уаниен подкрепя теорията за замразените продукти, докато американското правителство защитава тезата за лабораторията. Дедков обаче твърди, че и двете теории са по-малко вероятни източници на заразата. Хранителните продукти са били замърсени от вече заразени хора. Вероятността заразата да е тръгнала от лаборатория  също се отрича от руския специалист, защото според него до този момент няма достатъчно факти, които да докажат със сигурност тази теория.

На база на доклада, изработен от учените от СЗО, ще стане ясна връзката между отглеждането на диви животни и Ковид 19 и как заразата се е пренесла от животните към хората.

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html