четвъртък, 25 април 2024 г.

Отварят част от магазините в моловете

Собствениците на заведения реагираха остро на съобщението за ново разхлабване на мерките за магазините и настояха за незабавно отваряне на затворените си обекти.

По-рано днес на редовния седмичен брифинг за разпространение на коронавируса стана ясно, че магазини в търговските центрове, които имат външен вход, могат да заработят отново, ако обособят търговска площ до 300 кв. м., както и площи на открито. Според собствениците на заведения обаче, по този начин властите защитават корпоративните интереси на големите чужди вериги за сметка на малкия и среден семеен бизнес.

От Сдружението на заведенията в България  и Българската асоциация на заведенията смятат, че при това решение не може да се говори за медицинска логика, а само за защита на чужди икономически и политически интереси. Те категорично настояват за незабавно отваряне на всички фитнеси, танцови школи, дневни и нощни заведения, както и на всички останали бизнеси, помещения до триста квадратни метра, а тези с площ над триста квадратни метра да работят при условията на големите магазини с ограничаване на търговските си пространства до триста квадратни метра, както и за възобновяването работата на открито. В противен случай всичко да бъде затворено и да се изплащат адекватни компенсации.

„България ще се справи с тази трета вълна и ще излезем от нея успешно, всички лечебни заведения са подготвени. Там, където има недостиг на легла, го компенсираме с нови структури, обезпечили сме цялата система с допълнително количество и медикаменти, и лични предпазни средства и дезинфектанти, като, разбира се, няколко извънредни доставки с ремдесивир, втора извънредна доставка вчера взехме решение ще бъде доставена“, каза на редовния брифинг здравният министър Костадин Ангелов.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html