сряда, 24 април 2024 г.

„Сбогом, кукло моя!“ или трагичната любов на Ален Делон и Роми Шнайдер

Те се запознават на летището в Париж, сред суетата, виковете и бързащите пасажери. Ален Делон посреща своята „австрийска кифличка“ с огромен букет червени рози. Това е първата им среща, предстоим им да заснемат и първия си общ филм – „Кристин“ на Пиер Гаспар. Съвместната им работа се превръща в поредица от разправии, скандали и сълзи, но преминава в любов. Силна, феерична и смъртоносна.

По това време Роми Шнайдер вече е популярна в Европа: изиграла е императрица Сиси в едноименния сериал, който я превръща в звезда. Ален Делон е в самото начало на кариерата си и малко хора са чували за него. Често му казват, че е твърде красив за актьор. Хонорарите му са далеч от тези на Роми Шнайдер. Двамата са толкова различни и неподходящи един за друг, че никой не забелязва как любовта им от екрана преминава в реалния живот.

Заради Ален Делон Роми Шнайдер зарязва семейството си в Германия и се мести в Париж. Там, в града на свободата и любовта, тя решава да започне от нулата, но с подкрепата на своя любим. „В Париж се запознах с истинския Ален. Бодлив, импулсивен юноша, който ходеше в джинси и фланелки. Винаги закъсняваше за снимките, обикаляхме града с неговото „Рено“ и той ми разказваше невероятни истории“, пише Роми Шнайдер в дневника си. Лекият живот и загадъчният Ален Делон обаче започват да й тежат, особено когато кариерата на Ален Делон тръгва рязко нагоре. Той си позволява да я остави сама, докато отива да празнува с приятели. „Скъпа, теб никой не те държи насила!“, казва й Ален Делон и се мята в колата си.

В средата на 60-те Роми Шнайдер заминава за Америка, където пробва да пробие в Холивуд. Не успява. Заедно с това научава, че нейният възлюбен й е изневерил с Натали Бертелеми. Нормално, тя взема решение да скъса с Ален Делон. Завинаги. От този момент нататък животът на двамата се разделя на две – до и след изневярата на Ален Делон. Роми Шнайдер признава, че не е успяла да преживее предателството му. По-късно Делон казва, че с раздялата с Роми той е загубил част от себе си. След известно време в печата се появяват новини за сватбата на Роми с немския артист и режисьор Гари Майен, от когото тя има син Давид.

Той става най-важният човек в живота й. Личният живот на Ален Делон също е много наситен. Година преди Шнайдер да стане майка, Натали Бартелеми ражда син на Ален Делон. Бракът с французойката обаче продължава само четири години. След развода той заживява с Мирей Дарк, но през цялото време Ален Делон води тайна кореспонденция с Роми Шнайдер, докато двамата не се срещат отново на снимките на „Басейнът“. Не се събират отново, но както е известно, стара любов няма. Това е почувствал Гари Майер, който се самоубива. Той се обесил в апартамента си с колан на Роми Шнайдер. След смъртта му Роми е принудена да започне живота си пак отначало. Тя се омъжва за своя секретар Даниел Баязини, който е доста по-млад от нея. Ражда дъщеря от него, но скоро двамата се развеждат. А след още няколко години Роми преживява огромна трагедия, най-голямата – синът й Давид умира при чудовищна случайност. Едва ли някой е в състояние да опише състоянието й в този момент.

Единствено допуска до себе си Ален Делон. Той поема всички формалности около погребението на детето. Тя обаче не издържа и след година се самоубива. Ален Делон идва на погребението с огромен букет червени рози, както на летището в Париж. По-късно публикува открито писмо до Роми със заглавието: „Сбогом, кукло моя!“. „Казват ми, че си мъртва. Виновен ли съм? Да, заради мен твоето сърце спря да бие. Защото преди 25 години аз станах твой партньор в „Кристин“.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html