сряда, 24 април 2024 г.

Невъзможен сценарий: Меркел управлява със Зелените наесен

Може ли в Германия консерваторите да се окажат в опозиция в края на годината? Невъобразим преди няколко месеца, този сценарий придобива реални очертания  след двойния шамар на регионалните избори от 14 март в провинциите Рейнланд-Фалц и Баден-Вюртемберг. Християндемократическият съюз (ХДС) на Ангела Меркел постигна най-ниските избирателни резултати в историята си: 27,7% в първия регион и 24,1% във втория, където Зелените (32,6%) могат да продължат да управляват сами.

Подозрение за неправомерни действия спрямо някои заместници на Меркел в партията, нарастващо недоволство от бавното снабдяване с ваксини, следващото напускане на шампиона Ангела Меркел след шестнайсет години в канцлерството не е толкова невъзможен. Контекстът играе срещу консерваторите, шест месеца преди  изборите на 21 септември.  И по-специално трябва да се избере между два различни профила за кампанията: между лидера на ХДС Армин Лашет, въплъщение на приемствеността на Меркел или този на Маркус Седер, по-популярният лидер на Християнсоциалния съюз от Бавария.

Мисията на избраната Меркел: да обърне текущата лоша динамика. „С неуспехите си през последните няколко седмици консерваторите загубиха подновената подкрепа, получена през 2020 г. в полза на определено национално единство“, отбелязва Уве Юн, политолог. За да вдъхнат ново доверие, те трябва преди всичко да отговорят на очакванията на германците по отношение на управлението на епидемията“.

Техният партньор във федералното правителство, Социалдемократическата партия (СДП), започна да мечтае за по-ляв съюз с либералите и Зелените. Най-вероятната хипотеза обаче остава безпрецедентна коалиция между консерваторите, които все още са начело на социологическите проучвания и еколозите, системно изпреварващи социалдемократите. Но, както потвърдиха регионалните избори през март,  консерваторите не са имунизирани срещу провала.

Сп. „Експрес“

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html