петък, 29 март 2024 г.

200 участници в политически форум на опозицията арестувани в Москва (обновена)

Руската полиция задържа днес около 200 души, включително няколко видни опозиционни фигури, на политическа среща в Москва, предаде Ройтерс, като се позова на министерството на вътрешните работи.

Снимка Интернет

Пресслужбата на ведомството съобщи пред ТАСС, че участниците са се събрали в хотел на „Измайловско шосе“ в нарушение на противоепидемичните мерки.
Срещата, която било планирано да продължи два дни, имала за цел опозиционните политици да се запознаят един с друг и да си сътрудничат преди парламентарните избори в Русия след шест месеца, отбелязва ДПА. Опозицията иска да свали от власт дългогодишния президент Владимир Путин.

Десетки хора, включително журналисти, отразяващи събитието, бяха задържани в хотела, където се състоя срещата. Сред тях са опозиционният политик Владимир Кара-Мурза и активистът Алексей Пивоваров.
Полицията прекрати срещата само половин час след началото й, а впоследствие заяви, че става дума за организация, която е „нежелана в Русия“.
Възможно да се има предвид организацията „Отворена Русия“ на бившия олигарх Михаил Ходорковски, която преди няколко години беше обявена за „нежелана организация“. Кара-Мурза е нейният координатор в Русия, отбелязва ДПА. Асошиейтед прес посочва, че неправителствената организация е базирана във Вашингтон.

Руската опозиция много пъти е обвинявала силите за сигурност в нарушаване на свободата на събиране. Те са проваляли неведнъж опити на опозиционни политици да се съберат и организират, отбелязва ДПА.

Иля Яшин, Снимка Интернет

Във форума, наречен „Обединени демократи“, бе планирано да участват няколко видни опозиционни фигури, включително московският политик Иля Яшин.
Сред задържаните са Яшин, бившият кмет на Екатеринбург Евгений Ройзман и Юлия Галямина, общинска съветничка в Москва, заяви неправителствената организация „ОВД-Инфо“, цитирана от Асошиейтед прес.
„Целта им беше да изплашат хората, за да не се занимават с политика“, каза във видеоклип от полицейски бус опозиционерът Алексей Пивоваров – един от организаторите на срещата.

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html