петък, 29 март 2024 г.

Откриха части от метеорита, който падна преди 10 дена във Великобритания

Няколко фрагмента от метеорит с общо тегло 300 гр бяха намерени в английското графство Глостършир, предаде, БТА, цитирайки Би Би Си.

Метеорът беше видян в небето над Южна Англия миналата седмица.

Първото съобщение е получено от собственик на къща в Уинчкум, намерил овъглено парче в двора си. След това са се обадили и други хора.

Метеорит не беше откриван във Великобритания от 30 години.

Специалистите са много въодушевени защото парчетата са от рядък вид скала – въглероден хондрит. Този материал е със състав от образуването на Слънчевата система преди 4,6 милиарда години. Подобен метеорит досега не е откриван във Великобритания, каза д-р Ашли Кинг от Лондонския природонаучен музей.

Хиляди хора съобщиха, че са видели преминаващия в небето метеор вечерта на 28 февруари. Явлението е заснето и от мрежа специални камери на британското метеоритно общество. Информацията от тях насочи къде може да са паднали отломките. Там беше изпратен професионален екип, а междувременно започнали да пристигат съобщения за видени парчета. Те са малки, колкото стъклено топче за игра. Приличат на овъглени брикети.

Тъй като огненото кълбо е проследено от професионалните камери, специалистите вече са изчислили орбитата му. Метеорът е от външния астероиден пояс към Юпитер.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html