петък, 19 април 2024 г.

Три баровски щерки в листите на кандидат-депутатите

Наследничките на трима от тези, които хората наричат баровци, са в листите на две партии за предстоящите на 4 април парламентарни избори. Това са дъщерите на Румен Овчаров, Красимир Премянов и Андрей Райчев. Най-високо в листите от тях е Андреана Красимирова Премянова-Янкова, номер 4 в Бургас и с реални шансове да попадне в новия парламент. Останалите две – Теодора Овчарова и Ружа Райчева са по-назад и ще чакат да им се отвори парашута, ако някой депутат напусне по някаква причина. 

Андреана Премянова при представяне на Бургаската листа на БСП. Снимка Интерне

Андреана е дъщеря на Красимир Премянов, депутат от БСП във ВНС, 36 и 37 Народно събрание. Той бе и председател на червената парламентарна група. Дъщеря му обаче не е член на БСП. Тя е от гражданската квота, с 20 години професионален юридически стаж. Янкова вижда своя бъдещ принос в политиката именно като експерт. Тя има три магистратури от три различни държави и богат професионален опит, с който превъзхожда по квалификация и експертиза почти всички настоящи депутати.

Завършила е „Международно право“ в Московския държавен институт за международни отношения (1996 – 2001 г.) – със специализация по финансово право. Магистър е и от Университета на Саарланд в Германия. Там учи европейско право, както и търговско и гражданско право. А през 2014 г. се дипломира и в Софийския университет – специалност „Международна журналистика“. Тя има практически дипломи и по „Международни бизнес организации“ от Колежа по право на Англия и Уелс (2006 г.), по „Европейски проектен мениджмънт“ от Американския университет (2006 г.) и по „Въведение във финансите“ от Университета на Мичиган (2012 г.), преминала е и много профилирани обучения на правна и данъчна тематика.

Близо 20-годишният й професионален опит включва стажове в австрийска банка и адвокатска кантора, работа в данъчните отдели на международните консултантски компании Ernst&Young и PricewaterhouseCoopers, както и практика като адвокат в областта на данъците и международното структуриране на бизнес дейности.

Борави професионално с три чужди езика – руски, немски и английски и е член на Софийската адвокатска колегия от 2003 г. и член на Международната адвокатска асоциация (Лондон) от 2005 г.

Теодора Овчарова наследи баща си в 23 МИР София, но чак на шесто място. Снимка Интернет

Теодора – дъщерята на сивия кардинал в БСП Румен Овчаров , е класирана шеста в 23-и МИР, откъдето баща й бе депутат четири пъти, но винаги като водач на листата. Румен Овчаров бе министър на енергетиката в две соцправителства – на Жан Виденов и на Сергей Станишев . На последния партиен конгрес Теодора Овчарова влезе и в Националния съвет заедно с татко си.  Теодора Овчарова за първи път се прочу като келнерка. Тя сервираше на партито на БСП а 15 август 2005 г. в чест на  сформирането на правителството на Станишев  в ресторанта  „Старо Скопие“ – кръчме до спирка Овча купел в София. Напоследък Теди бе в международния отдел на „Позитано“ 20, откъдето тръгна кариерата на експремиера и днешен шеф на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев, на ексминистъра на външните работи и сегашен заместник-председател на парламента Кристиан Вигенин и на други висши кадри. Но Овчарова напусна „Позитано“ 20 и  работи като сътрудник на евродепутата Петър Витанов.

Може би най-изненадваща – или пък съвсем не – номинация от трите ВИП щерки е тази на Ружа Андреева Райчева, № 7 в 25 МИР в София от листата на партия „Има такъв народ“ на  Слави Трифонов. Тя е най-малката от четирите дъщери на социолога Андрей Райчев и радиоводещата Виза Недялкова. Тя е директорка на основания от баща й „Галъп“ – България“. От профила на титулуващата се за музикантка във фейсбук става ясно, че тя не пропускаше и ден на площада по време на летните протести срещу правителството. Изявяваше се като говорител на народа, като често изземаше  микрофона от ръцете на сина на Арман Бабикян. На площада се явяваше с кора яйца. Хвалеше се, че  ги е мятала по  Министерство на отбраната и други исторически сгради и че гори медицински маски. По-късно Ружа пусна видео, как танцува в болница. „От много отдавна все искам да се снимам как танцувам, ето че трябваше нещо гадно да ме провокира… но аз съм много доволна от резултата“, похвали се тя.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html