събота, 27 април 2024 г.

Китай: САЩ използват демокрацията, за да се месят

Уанг И

Китай призова Съединените щати в неделя да премахнат „неразумните“ ограничения възможно най-скоро и да работят заедно по въпроси като изменението на климата, като в същото време обвини Вашингтон, че внася хаос в името на разпространението на демокрацията, съобщи Ройтерс.

Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън посочи „нарастващото съперничество с Китай“ като ключово предизвикателство, а топ дипломати определиха азиатската държава като „най-големия геополитически тест“ на века.

По време на годишната си пресконференция, висшият дипломат на китайското правителство, държавният съветник Уанг И очерта твърда позиция – къде могат да работят заедно двете най-големи икономики в света. Запитан за последните търкания между САЩ и Китай за Тайван и оспорваното Южнокитайско море, Уанг каза, че Пекин „никога няма да приеме неоснователни обвинения и клевети“. Съединените щати  използват демокрацията и правата на човека като основа за произволна намеса в делата на други държави, каза той. „САЩ трябва да осъзнаят това възможно най-скоро, в противен случай светът ще продължи да изпитва нестабилност.“

Уанг добави, че области като климатичните промени и борбата с пандемията са възможни за сътрудничество.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html