петък, 29 март 2024 г.

Изповедта на сър Алекс: Страхувах се за гласа и паметта си

Легендарният треньор на „Манчестър Юнайтед“ сър Алекс Фъргюсън се е страхувал, че няма да може да говори, след като претърпя инсулт през 2018 г. Бившият мениджър е имал чувството, че ще изгуби гласа и паметта си след спешната операция. „Не можех да кажа дори и една дума. Това беше ужасяващо, наистина ужасяващо. Тогава всичко ми мина през ума. Дали паметта ми ще се върне? Дали някога ще мога да кажа нещо отново?“, заяви шотландецът по време на филмов фестивал в Глазгоу. Нов документален филм за двата триумфа на Фъргюсън и Манчестър Юнайтед в Шампионската лига беше представен късно снощи в Шотландия. Сър Алекс триумфира с общо 38 трофея в своите 26 години начело на „червените дяволи“. Легендарният шотландец прекрати своята мениджърска кариера през лятото на 2013 г.

„Докторите влизаха и ме виждаха как стоя и плача, просто се чувствах безпомощен. Самата мисъл, че ще стоя без да знам кой съм, без да помня близките си, ме побъркваше. А и не исках да се превръщам в този товар за тях. Помня, че влязоха двама доктори и ми дадоха лист. Поискаха да напиша имената на семейството си, на отборите си, на футболистите. Започнах да пиша. Пишех, а накрая написаното бе невъзможно за четене, нищо не се разбираше… Страшни са моментите на самота, те те побъркват. Не искаш да умреш, а мислиш за такъв сценарий. Минават ми хиляди неща през съзнанието. Истината е, че не помня нищо от онази неделна сутрин. Събудих се в болницата и това беше. Може би, ако човек си отиде, това е по-добрият начин – без болка“, казва още Фъргюсън във филма.

Лентата е основана на над 550 часа изследване, като проследява детството на сър Алекс от доковете в Глазгоу, до световната му слава в Манчестър.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html