четвъртък, 25 април 2024 г.

Русия погна Туитър, Фейсбук с новинарски договор в Германия

Руският регулаторен орган Роскомнадзор обвини социалната платформа Туитър в  нарушаване на руското законодателство, заявявайки, че не е изпълнила някои от исканията му за изтриване на забранено съдържание. Става дума за изтриване на 2862 публикации, съдържащи материали, свързани със самоубийства, порнография и наркотици от 2017 г. Туитър може да отнесе сериозна глоба. Платформата се използва широко от критика на Кремъл Алексей Навални и неговите съюзници, за да агитират срещу властите и да обявява нови протести.

От Туитър отказват коментар, но те вече имат една глоба в Русия от миналата година в размер на 54 000 долара. Законопроектите, приети от долната камара на парламента в Москва през декември миналата година, позволиха на Русия да наложи големи глоби на платформи, които не изтриват забранено съдържание и дори да ограничи достъпа до американските гиганти в социалните медии, ако те „дискриминират“ руските медии.

Външното министерство в Москва обвини Фейсбук, че не е идентифицирала фалшиви публикации, свързани с неразрешени протести в подкрепа на Навални, където полицията задържа хиляди демонстранти в цялата страна.

В същото време Фейсбук подписа договор с германски медии, за да осигури съдържание за новинарски продукт за немските потребители. То ще включва репортажи от седмичници в тежка категория „Цайт“ и „Шпигел“ и ежедневници, включително „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“ , „Ханделсбласт“ и „Тагесшпигел“. Но издателят на най-тиражният вестник „Билд“ Аксел Шпрингер заяви, че няма да се присъедини.

„Опитите на някои платформи, от една страна, да се позиционират като новинарски медии, а от друга, да отблъснат издателите с неадекватно възнаграждение, са проблематични“, каза говорител на Аксел Шпрингер.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html