петък, 19 април 2024 г.

Иран отказа да преговаря със САЩ за ядрената програма

Иран отхвърли предложението за провеждане на неформална среща със САЩ и европейските сили за начини за съживяване на ядреното споразумение, предаде Би Би Си. Техеран настоява, че Вашингтон трябва първо да премахне всички свои едностранни санкции. САЩ заявиха, че са разочаровани, но остават готови да „се включат отново в значима дипломация“ по въпроса.

През 2018 г. тогавашният президент Доналд Тръмп напусна т.нар. „ядрена сделка“ с Иран и отново наложи икономически санкции, за да принуди Техеран да предоговори споразумението от 2015 г. за ядрената му програма. САЩ искат отново да се върнат към сделката, но настояват, че Техеран първо трябва да се върне в пълно съответствие със споразумението, докато Иран казва, че това ще се случи едва след отмяна на санкциите от американска страна.

Световните сили не вярват на Иран и смятат, че той може да произведе ядрено оръжие, макар страната да отрича. През 2015 г. шест държави – САЩ, Русия, Германия, Китай, Франция, Великобритания и Иран сключиха споразумение за спиране на ядрените дейности срещу край на икономическите санкции. Сега Техеран възобнови забранените ядрени проучвания, като всяка от двете страни – САЩ и Иран, настояват другата да направи първа стъпка.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html