четвъртък, 28 март 2024 г.

Европейският ваксинационен паспорт влиза още този месец

Европейската комисия ще предложи още през март страните-членки да одобрят цифров документ, който да позволи свободно пътуване на европейските граждани през летния туристически сезон. Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен броени дни след като лидерите на страните от ЕС се споразумяха да се работи в тази посока. Германия и Франция продължават да са против.

Фон дер Лайен говори за „цифров зелен пропуск“ в реч пред германски консервативни депутати и допълни в мрежата Туитър няколко подробности. Базираният на споделена платформа документ ще съдържа информация кой е ваксиниран, резултати от тестове на онези, които още не са с поставена ваксина, и данни за възстановяването на вече заразилите се с COVID-19. „Целта е постепенно да позволим безопасно движение в ЕС или чужбина за различни цели – от работа до туризъм“, написа тя в профила си в „Туитър“. Това означава, че т.нар. имунизационен паспорт за Ковид 19 съвсем скоро ще бъде реалност.

Преди това трябва да има взаимно признаване на националните процедури за ваксиниране, планира се личен QR код за имунизираните и платформата трябва да е защитена от фалшификации. Най-вероятно за защитени ще се смятат хората с дози от продукти, одобрени от Европейската агенция по лекарствата (в момента руските и китайските ваксини не са в тази група). „Искаме в следващите няколко месеца да създадем техническите условия. За да е успешен цифровият зелен паспорт, се нуждаем от подкрепата от всяка страна- членка. Така че и вие трябва да създадете нужните условия в Германия“, обърна се председателят наЕК към германските депутати. „Целта е ваксинираните да могат да докажат това по начин, защитен от измами.“

Южни страни, силно зависими от туризма, лобират за такъв документ, за да спасят летния си сезон. Франция, Германия и Белгия искат първо сигурни доказателства, че ваксинираните спират да разпространяват заразата и изказват притеснения, че „паспорт за ваксиниране“ ще е дискриминация срещу тези, които не са получили възможност да се ваксинират.

 

 

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html