петък, 26 април 2024 г.

Еко тур с Мария Райчева

Художничката Мария Райчева ни кани на ЕКО ТУР под формата на изложба, която ще се открие на 4 март в една от залите на Съюза на българските художници на ул. „Шипка“ 6 в София. Началото е от 17 ч.

Ето какво ни призовава художничката:

Уважаеми колеги и приятели, приканвам ви да направим заедно една разходка в… XXI век.
Обругана природа и застрашен животински свят, варварско обезлесяване, обсесивно консуматорство и безмилостно замърсяване, презаселване и мрачни хабитати – това ще бъдат нашите спирки по следите, оставени от вчерашния и днешния човек.
Един своеобразен калейдоскоп от природно-урбанистични и екзистенциални мотиви и сюжети.
Всички ние усещаме все по-силно в нашия живот и ежедневие екологичните, климатични и биологични промени и проблемите, които те пораждат. Те не остават като опция за едно далечно, необозримо и абстрактно бъдеще, а започват все повече да се случват в рамките на нашия живот.
За много от последствията от човешката дейност не си даваме сметка, за други слушаме в новините и ни се струват някак далечни – от природните и екологични катаклизми и климатични промени в глобален план до най-обикновените локални гледки на замърсените ни градове и природа, с които сме свикнали вече и приемаме за нормални.
Дали визуализирането и фокусирането на вниманието върху проблемите на екологията би променило дори и минимално нашето мислене и действия? Или вече приемаме за установен ред това, което ни заобикаля?
И това е новата ни нормалност?

МАРИЯ РАЙЧЕВА е родена през 1977 в София. Дипломира се като магистър в Националната художествена академия (НХА) през 2002 в ателието на акад. Светлин Русев. През 2008 защитава докторска степен по изкуствознание в НХА. Има близо 20 самостоятелни изложби – в София, Пловдив, Оряхово, Самоков и CafeHaus Gallery, Herne, Германия (2013), както и няколко десетки участия в общи изложби в България и чужбина – 2017 Париж, БКЦ; 2014 – TEFAF Маастрихт, 2014 и 2011 в БКЦ Варшава, 2010 в Подгорица, Черна Гора; 2009 „Двама братя“ – Братислава, Словакия, 2008 – съвместни изложби във Виена, Братислава, Варшава; 2006 – участия в общи изложби в Самотраки, Гърция и Кишинев, Молдова; 2005 „Дискриминация“ в NYLON Gallery, Истанбул; 2004 в Градска галерия – Петровац, Черна гора; 2000 в Български културен център – Будапеща
Награди:
2014 Почетен диплом – Национална изложба, Плевен
2013 I награда на Национална изложба „Градски пейзаж“, Шумен
2008 Почетен диплом – Национална изложба, Плевен
2002 ІІ награда в конкурс на Международна фондация „Св.Св. Кирил и Методий“
1998 ІІ награда в Националната младежка изложба-конкурс „Целувката“

Изложбата се осъществява с подкрепата на програма „Творчески инициативи“ на Национален фонд „Култура“.

 

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html