вторник, 23 април 2024 г.

Белият дом вече пита дали си „тя“, „той“ или „друго“ (видео)

Банкнотата от 20 долара скоро ще бъде с лика на чернокожа жена

С идването на власт  на Джо Байдън се смени и езикът на управлението.  Най-непопулярните думи при Тръмп – климатични промени, отново са на мода, даже хаштаг #climatecrisis вече официално е в мрежата Туитър.  Нелегалният чужденец вече е „не-гражданин“. Да не говорим  за референциите към ЛГБТ общността, които са вече навсякъде. Това е същото, което правеше Доналд Тръмп, коментира в. „Ню Йорк Таймс“.

На посетителите на интернет страницата на Белия дом се задава въпроса дали биха искали да заявят при попълване на имената си и съответно дали са той, тя, или „те“, или пък не желаят да заявят пола си. Всичко това е част от опитите на администрацията на Байдън да промени имиджа на управлението на Тръмп, което бе против имигрантите, против правата на хомосексуалистите. Заменяйки ги с по-приобщаващи фрази, прилягащи на чувствителността на новия президент.

“Байдън опитва да възстанови визията на САЩ, която съществуваше по времето на Обама – по-разнообразна, по-толерантна от гледна точка на религията и различните типове на представяне на пола“, смята Норма Мендоса-Дентън, професор по антропология в Калифорнийския университет и автор  на книгага „Езикът на ерата Тръмп – скандали и спешности“. В нея се излага тезата, че Тръмп е променил връзката между думите и реалността в изразяването на един президент.

Но днес чиновниците на Байдън използват същите тактики, за да изтрият думите, използвани от предшественика му и да върнат точно онези, които са били премахнати. „Президентът бе ясен с всички нас: думите имат значение, също така тонът и патриотизмът“, казва секретарят по пресата на Белия дом Джен Псаки.

Не е необичайно да се прави смяна в изразяването и езика, когато идва нова администрация във Вашингтон. Защото това служи за прокарване на нови политики. Но рядко контрастът  е бил толкова ярък, както при Байдън и Тръмп. Ревизията засяга наредби, прессъобщения, десетки федерални формуляри, интернет сайтове. Стивън Милър, който е правил подобни промени в началото на управлението на Тръмп, смята, че това, което той нарича „политически коректен език“ е отражение на желанието да се „рамкират“ важни за публиката въпроси. Парадокс – нарежданията на Байдън засягат думи и фрази, които никога не са излизали от устата на предшественика му, например „равнопоставеност“, „екологично правосъдие“, „път към гражданство“, „имигрант без документи“.

Промените не засягат само езика. Очаква се скоро чернокожа жена да се появи на бакнотата от 20 долара – активистката от времето на Гражданската война Хариет Тумбан, родена в робство и станала  жена-политически деятел. Този план от времето на Обама бе спрян при Тръмп, но сега се възобновява с пълна сила.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html