петък, 26 април 2024 г.

Отриха 10 нови вида лишеи в Афирка

Изследователи от Финландия откриха нови видове лишеи в Африка, съобщи „Сайънс дейли“. Учените от университета на Хелзинки изтъкват, че преди не са успели да идентифицират новите видове лишеи поради липсата на по-подробни тестове.

Видовото разнообразие на рода Leptogium сега е оценено след подробен анализ на ДНК и на голямо количество данни, събирани в Източна Африка повече от 10 години. Наборът от данни за рода Leptogium включва над 70 различни вида, десет от които са се оказали неизвестни на науката.

Специалистите отбелязват, че основните проблеми с идентифицирането на нови видове лишеи произтичат от това, че морфологичните и външните им различия са едва забележими. Учените обясняват също, че дори химическите характеристики на лишеите не винаги са достатъчни за точна идентификация.

Лишеите представляват симбиоза между гъби (микобионт) и организъм, способен на фотосинтеза (фотобионт) – обикновено микроскопични зелени водорасли и/или цианобактерии. Гъбите образуват талус, в който живеят водораслите и/или бактериите и обменят хранителни вещества помежду си. Лишеите са различни по форма и начин на живот, от който и да е от симбионтите. Те са отделна форма на живот, представена от около 26 000 – 28 000 вида.

Развиват се върху повърхности и могат да се срещнат навсякъде на Земята, дори и при изключително тежки климатични условия.

Лишеите представляват проблем за биологичната класификация, тъй като трите вида симбионти са от три различни биологични царства. Все пак, те биват класифицирани като гъби. Науката, която изучава лишеите, се нарича лихенология.

Последни новини

google-site-verification: google8d719d63843e6dc9.html